Ināra Kaija Eglīte 70. gados. Foto: Māra Brašmane
 
Aktualitātes
27.05.2020

Mirusi dzejniece Ināra Kaija Eglīte

Komentē
0

Pēc smagas slimības 72 gadu vecumā Bulduru slimnīcā mirusi dzejniece un tulkotāja Ināra Kaija Eglīte (1948-2020).

Ināra Kaija Eglīte dzimusi Rīgā, beigusi Rīgas 50. vidusskolu, mācījusies Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, absolvējusi Latvijas Kristīgo akadēmiju. Pirmais dzejolis presē publicēts 1967. gadā, bet plašāku ievērību viņa guvusi ar dzejoli "Debesis bez tukšuma", pēc kura publicēšanas uzaicināta piedalīties Rakstnieku savienības rīkotajā Latvijas jauno literātu seminārā. Dzejoļi publicēti preses izdevumos, kā arī jauno autoru kopkrājumā "Acis" (1973). Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados rakstījusi laikrakstiem "Labrīt", "Neatkarīgā Rīta Avīze", "Fokuss", "Literatūra. Māksla. Mēs", "Forums", žurnālam "Vides Vēstis" un citiem. Tulkojusi lugas Valmieras teātrim un daiļliteratūru, to skaitā Airisas Mērdokas romānu "Melnais princis", Džoannas Harisas romānu "Šokolāde", Agatas Kristi darbus.

Padomju laikā viņa bija nevēlama dzejniece, un tikai 2018. gada decembrī iznāca viņas debijas dzejas krājums – "Kliedziens starp āboliem", par kuru pati autore teica – "debija un mūža veikums vienā elpā".

Zem krājuma nosaukuma lasāmie vārdi "Piecdesmit gadu vēlāk. Tieši laikā" norādīja uz faktu, ka Ināra Kaija Eglīte visus šos gadus bijusi dzejniece bez savas grāmatas: kaut viņas dzejoļi publicēti preses izdevumos, tie vēl nekad nebija apkopoti un izdoti krājumā.

70. gadu sākumā Ināra Kaija Eglīte kā viena no leģendārās kafejnīcas "Kaza" loka piedalījusies arī daudzās par Latvijas laikmetīgās mākslas patriarhu uzskatītā Andra Grinberga performancēs un hepeningos. Tomēr Eglītes būtiskākais pienesums šī mākslinieka daiļrades kontekstā ir viņas dzeja, kas skan divās pirmajās Grinberga triloģijas filmās – "Pašportrets" (1972) un "Pašportrets. Testaments" (2003). Viņas dzejoļu krājums "Kliedziens starp āboliem" tapa kā turpinājums 2017. gada vasarā notikušajai Ināras Kaijas Eglītes dzejas izstādei "Debesis bez tukšuma", kas bija viena no fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājas programmas sastāvdaļām un daudziem tās apmeklētājiem kļuva par pirmo iepazīšanos ar viņas dzeju.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Ināras Kaijas Eglītes tuvajiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!