Ģirts Ēcis un Regnārs Vaivars izrādē "Brāļi Karamazovi"
 
Aktualitātes
12.05.2020

Kultūras akadēmija piedāvā noskatīties trīs leģendāru studentu izrāžu ierakstus

Komentē
0

Atklājot 30 gadu jubilejas svinības, Latvijas Kultūras akadēmija piedāvā tiešsaistē noskatīties trīs leģendāru LKA studentu izrāžu ierakstus.

Internetā šobrīd ir iespēja noskatīties izrādes "Brāļi Karamazovi" (1997), "Pazudušais dēls" (2002) un "Simbelīns" (2007), kas būs pieejamas tiešsaistē līdz 17. maija pulksten 23.59.

"Katra no izrādēm ir nozīmīga LKA 30 gadu ilgās skatuves mākslas izglītības attīstībā, teātra mākslas novitāšu kontekstā un aktieru kolektīvu sniegumā. Bez režisoriem un aktieriem, kas izrādes veidojuši, nav iedomājams 21. gadsimta Latvijas teātris," savā "Facebook" profilā raksta LKA.

Fjodora Dostojevska "Brāļus Karamazovus" 1997. gadā iestudēja režisors Pēteris Krilovs, un tā bija pirmā apvienotā LKA aktieru-režisoru kursa diplomdarba izrāde. Iestudējums norisinājās tolaik vēl neatjaunotajā "Zirgu pasta" ēkā un pagalmā, izrāde kopā ar starpbrīžiem ilga apmēram septiņas stundas. Tajā redzami šobrīd Latvijas teātros labi zināmi aktieri un režisori, kā Regnārs Vaivars, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ēcis, Andris Keišs, Kaspars Znotiņš, Baiba Broka un daudzi citi. Vecā Karamazova lomā – Andris Makovskis (1966–2009).

Rūdolfa Blaumaņa "Pazudušo dēlu" 2002. gadā ar LKA tā brīža 3. kursa aktiermākslas studentiem un Valmieras teātra vidējās paaudzes aktieriem iestudēja Māra Ķimele. Šajā iestudējumā līdzās pieredzējušiem skatuves māksliniekiem debitēja aktieri Kaspars Zvīgulis, Brigita Pauzere, Ojārs Ritovs, Kristīne Nevarauska, Andrejs Āboltiņš, Ivo Martinsons, Artuss Kaimiņš, Māris Bezmers un Līva Krūmiņa.

Kā raksta teātra zinātniece Līga Ulberte, iestudējums pēc pirmizrādes "kļūst par vienu no 21. gadsimta sākuma latviešu teātra virsotnēm, iegūstot uzvaru Blaumaņa festivālā un trīs "Spēlmaņu nakts" balvas".

Savukārt izrādi "Simbelīns" pēc Viljama Šekspīra lugas "Simbelīns" motīviem 2007. gadā ar topošajiem režisoriem visās lomās iestudēja Dāvids Džovanaza. Iestudējumā spēlē Valters Sīlis, Kārlis Krūmiņš, Inga Tropa (vēlāk Imodženas lomā Madara Botmane), Arnita Jaunzeme, Juris Jonelis, Edgars Kaufelds, Ieva Paševska, Andrejs Polozkovs, Lauma Balode un Māra Siliņa.

Pēc pirmizrādes 2007. gada nogalē teātrī "Skatuve" "Simbelīns" turpināja dzīvot dažādās spēles telpās un starptautiskos festivālos vēl vairākus gadus.

Latvijas Kultūras akadēmija šonedēļ ar digitālu festivālu uzsāk 30. jubilejas svinības, kas turpināsies līdz 2021. gada vasarai.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!