Aktualitātes
23.12.2022

Kustība "Dzīvesbiedri" sāk jaunu parakstu vākšanu

Komentē
1

Kustība "Dzīvesbiedri" platformā "ManaBalss.lv" sākusi jaunu parakstu vākšanu, lai aicinātu Saeimu beidzot pieņemt tiesisko regulējumu visu ģimeņu aizsardzībai. Uzstādīts arī jauns mērķis – savākt 25 000 parakstu par labu regulējumam. Iniciatīvu var parakstīt šeit

Kā norāda iesniedzēji, iniciatīvas mērķis ir aicināt Saeimu pieņemt tiesisko regulējumu visu ģimeņu, tostarp viendzimumu ģimeņu, un faktiskās kopdzīves tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai, kā arī nodrošināt pilnvērtīgu Satversmes tiesas spriedumu izpildi. Jauna parakstu vākšana sākta, jo 14. Saeima noraidīja "Dzīvesbiedru" iepriekš iesniegto iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību ar vairāk nekā 23 000 cilvēku parakstiem. Šobrīd slieksnis šai iniciatīvai palielināts līdz 25 000 parakstu.

"Kopdzīve ir visātrāk pieaugošais ģimenes modelis Latvijā. Aptuveni katra piektā ģimene Latvijā, kas dzīvo kopā vienā mājoklī, dzīvo nereģistrētās attiecībās. Aptuveni divi no pieciem bērniem piedzimst nereģistrētās attiecībās," iemeslus regulējuma nepieciešamībai iezīmē "Dzīvesbiedri".

Iniciatīvas autori atgādina – Satversmes tiesa ir pieņēmusi divus nozīmīgus spriedumus lietās Nr. 2019-33-01 un Nr. 2020-34-03, kas norāda, ka, lai arī likumdevējs ir tiesīgs izvēlēties dažādus risinājumus, nosakot ģimenes attiecību tiesisko regulējumu, attiecīgajam regulējumam, pirmkārt, ir jānodrošina personām iespēja juridiski nostiprināt savas ģimenes attiecības un tikt atzītām par ģimeni. Otrkārt, ir jānodrošina ģimenes un tās locekļu aizsardzība viņu personiskajās un mantiskajās attiecībās.

"Šīs attiecības aptver ļoti plašu jautājumu loku, tāpēc Satversmes tiesas nolēmumu izpilde nevar būt vien formāla. Personiskās un mantiskās attiecības aptver, piemēram, mantojuma, ģimenes tiesību, iedzīvotāju ienākuma un citu nodokļu, dzīvojamo telpu īres, pabalstu, pensiju, imigrācijas, pacientu tiesību un citas jomas. Šo divu Satversmes tiesas spriedumu izpildes termiņš bija 2022. gada 1. jūnijs, tomēr joprojām minētie spriedumi nav pilnībā izpildīti," uzsver "Dzīvesbiedri".

Paškaik ar tiesas spriedumu atzītas jau 29 ģimenes, un šo ģimeņu skaits turpina pieaugt. "Process ir ne tikai pazemojošs un laikietilpīgs pieteicējiem, bet arī pārslogo Latvijas tiesas. Individuālu ģimeņu atzīšana nav efektīvs risinājums un nav uzskatāms par Satversmes tiesas spriedumu izpildi," pārliecināti iniciatīvas autori.

Iniciatīvas autori izvirzījuši vairākas prasības parlamentam:

1) Ieviest jēdzienu "civilā savienība" un "partneri" (vai ekvivalentu) Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgu divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā.

2) Nodrošināt diviem cilvēkiem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā attālināti.

3) Paredzēt tiesisko regulējumu gadījumiem, kad nelaulāti pāri nav reģistrējuši savas attiecības, bet atrodas faktiskā kopdzīvē un pāra attiecībām ir ģimenes dibināšanas raksturs, piemēram, kopīga bērnu apgādība, kopīgas mājsaimniecības uzturēšana vai ilgstošas faktiskās attiecības. Šādos gadījumos pāriem ir jābūt tiesībām tikt atzītiem, izmantojot no tā izrietošās tiesības uz aizsardzību.

4) Grozīt tos normatīvos aktus, kas nodrošina ģimenes aizsardzību un atbalstu, lai iekļautu visas ģimenes, piemēram, nodrošinot noteiktus pabalstus, atbilstīgus nodokļu atvieglojumus, samazinātas un nediskriminējošas valsts nodevas, tiesības uz mājokļa īres tiesību pārņemšanu, likumiskas mantojuma tiesības un aizgādības tiesības pār bērniem, kā arī piešķirt tiesības veselības aprūpes jomā.

5) Paredzēt sociālas garantijas un nodrošinājumu ģimenei tās plašākajā nozīmē – ne tikai laulātajiem, bet arī partneriem un to bērniem.

Jau ziņots, ka 13. Saeima norauta kvoruma dēļ nepieņēma Civilās savienības likumu 3. lasījumā, savukārt 14. Saeima balsojumā lēma nepārņemt likumprojekta izskatīšanu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!