Aktualitātes
29.04.2021

Kritiķi pirmizrādes varēs skatīties klātienē

Komentē
0

Ministru kabinets 29. aprīlī lēma, ka publikai slēgtu profesionālās skatuves mākslas iestudējumu – teātra izrāžu un koncertu – ģenerālmēģinājumus vai pirmizrādes klātienē varēs apmeklēt līdz 10 attiecīgās nozares kritiķi. Tāpat Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas (JVLMA), Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Latvijas Kultūras koledžas (LKK) dejas nozares praktiskās nodarbības varēs notikt klātienē, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, informē kultūras ministrijas pārstāvji.

Obligāti nosacījumi, kuru ievērošana kritiķu apmeklēšanas gadījumos būs jānodrošina teātru un koncertorganizāciju vadībai, ir savstarpējas divu metru distances ievērošana un ne mazāk kā 25 kvadrātmetru telpu platības nodrošināšana vienam cilvēkam.

Priekšlikumu Kultūras ministrija (KM) virzīja apstiprināšanai valdībā pēc Latvijas Teātra darbinieku savienības iniciatīvas.

"Kultūras pasākumu publiska norise kopš 2020. gada novembra nav iespējama, taču, lai neapstādinātu procesu un nepazaudētu iemaņas, visās profesionālās mākslas iestādēs ir noticis darbs pie jaunu uzvedumu sagatavošanas. Šajā laikā sagatavotie iestudējumi piedzīvo iekšējās (testa) pirmizrādes, atsevišķos teātros tās bez skatītājiem tiek spēlētas katru mēnesi, lai nepazaudētu procesa sajūtu un profesionalitāti," stāsta kultūras ministrs Nauris Puntulis.

"Šajā laikā arī profesionāliem kritiķiem nav iespējas dokumentēt procesu, un teātriem vai koncertorganizācijām nav iespējas gūt atgriezenisko saiti, ko dod šī procesa izvērtēšana, kas notiek katru gadu, veicina konkurenci un norāda virzienu attīstībai. Arī šogad tiek plānota "Spēlmaņu nakts", nākamgad – Lielā mūzikas balva, tāpēc ir būtiski, lai profesionālie vērtētāji, kamēr netiek atļauti publiskie pasākumi, varētu noskatīties šīs iekšējās izrādes un piedalīties to vērtēšanā. Tas ļautu parādīties recenzijām, izrāžu aprakstiem un gatavotu sabiedrību epidemiloģiski drošam kultūras klātbūtnes procesam," akcentē ministrs.

"Tas ir visiem būtisks lēmums," uzsver teātra kritiķe, žurnāla "Teātra Vēstnesis" galvenā redaktore Edīte Tišheizere. "Teātra darbiniekiem ir nepieciešama tiklab skatītāju klātbūtne, kā profesionāla atgriezeniskā saite. Savukārt kritiķiem ir svarīgi nepazaudēt izpratni par kopējo procesu un spēju vērtēt iestudējumu plašākā kontekstā, kā arī uzturēt savu profesionālo līmeni. Radošais darbs un refleksija par to ir jebkuras mākslas attīstībai nepieciešamas sastāvdaļas."

Dejas nozares studentu praktiskās nodarbības varēs notikt klātienē

Ministru kabineta sēdē 29. aprīlī apstiprinātas arī izmaiņas JVLMA, LKA un LKK studiju programmu dejā un horeogrāfijā praktiskās daļas norisē.

Kā informē kultūras ministrijas pārstāvji, nodarbības organizējamas, strikti ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības. Nodarbības laiks nedrīkst pārsniegt 90 minūtes, vienai personai jānodrošina ne mazāk kā 35 kvadrātmetru norises telpas platības un nodarbības laikā pasniedzējs un izglītojamie vai studējošie lieto mutes un deguna aizsegu, kā arī ievēro divu metru distanci.

Šīm mācību iestādēm tiek piemērota tāda pati dejas nozares praktisko nodarbību apmeklējuma kārtība un epidemioloģiskās drošības prasības kā iepriekš MK apstiprinātajā lēmumā attiecībā uz PIKC Nacionālās Mākslu vidusskolas Rīgas Baleta skolu. Līdz ar to klātienē varēs atsākt arī JVLMA horeogrāfijas profesionālās studiju programmas un deju pedagoģijas profesionālās studiju programmas praktiskās daļas apguvi, LKA dejas akadēmiskās studiju programmas praktiskās daļas apguvi un (LKK) dejas profesionālās studiju programmas praktiskās daļas apguvi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!