Aktualitātes
07.06.2023

Hermanis apsūdz Dailes teātri jauno aktieru "pārpirkšanā"; Daile publicē atbildi

Komentē
1

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis savā privātajā feisbuka kontā publicētā ierakstā vērsies pret Dailes teātri, apsūdzot to jauno aktieru "brutālā pārpirkšanā" un solot vērsties tiesā par zaudējumu kompensāciju. Reaģējot uz apsūdzībām, Dailes teātris 7. jūnijā publicētā atbildes ierakstā noliedzis negodprātīgu praksi, uzsverot, ka konkurence nāk par labu visiem teātriem. 

6. jūnija vakarā publicētajā ierakstā Hermanis draud, ka "lielais teātra biznesmenis Juris Žagars un viņa draugs vanabī Krišjānis Barons no Staļina prēmijas laureāta Smiļģa Dailes teātra var jau sākt gatavoties kārtējai lielajai tiesas prāvai". Tālāk ierakstā minēts, ka Dailes teātris uzrunājis 12 Jaunā Rīgas teātra, Valmieras teātra un Liepājas teātra jaunos aktierus, solot lielāku atalgojumu nekā JRT. "Aktieri, protams, nav dzimtcilvēki un ir brīvi izvēlēties strādāt, kur viņiem vairāk maksā. Bet šai gadījumā Dailes teātris ir valsts finansēta organizācija un šo viņu maucību apmaksā nodokļu maksātāji, kuri lielākoties nav Dailes teātra skatītāji," raksta režisors.

Pēc Hermaņa domām, šādā veidā Daile piesavinās aktierus, kuru audzināšanā teātri ieguldījuši laiku un resursus. "Precedents ir sporta skolu izaudzinātie jaunie hokejisti, kurus aizvilinot citiem klubiem vienmēr ir jākompensē arī tajos ieguldītais darbs. Šais tiesas prāvās iznākums parasti ir viens. Jo te skatās nevis pēc likuma burta, bet pēc gara. Izrādās, Latvijā ir teātri, kuri paši kaut ko rada, un ir tādi teātri, kuri tikai māk čiept citu idejas, pārpirkt māksliniekus un pušķoties ar svešām spalvām," norāda Hermanis.

Hermaņa viedokli ar "Patīk" feisbukā atzīmējis arī Valmieras teātris, savukārt atbildes ierakstā šai nostājai pievienojies Liepājas teātra valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins, kurš savā privātajā feisbuka profilā raksta: "Liepājas teātri veidot un vadīt ir izaicinājums visvisādā ziņā. Tik daudz cīņu ir izcīnīts, un tik daudz vēl priekšā. Bet esmu drošs, ka Liepājas teātris ir viens no Latvijas profesionālo teātru ekosistēmas posmiem. Nupat saņemts negaidīts sitiens no pašu vidus – Dailes teātris aizmuguriski un tieši mēģina pārpirkt Liepājas teātra un Liepājas pašvaldības auklētos un veidotos jaunos aktierus. Tas nav pieņemami."

Dienu pēc Hermaņa publisku atbildi sniedzis arī Dailes teātris. Ierakstā feisbukā Daile noliedz apsūdzību 12 aktieru pārvilināšanā, skaidrojot, ka uzrunāti trīs jaunie aktieri un viens vidējās paaudzes aktieris, kuru uzdevums būs aizpildīt četras brīvas štata vietas teātrī. "Mūsu nākamās sezonas repertuārs ir saplānots, un notiek darbs pie aiznākamās sezonas. Lai nodrošinātu visus plānotos jauniestudējumus ar režisoru pieprasīto aktieru sastāvu, mums ir nepieciešams brīvās štata vietas aizpildīt. Lielākais pieprasījums ir pēc jaunākās paaudzes aktieriem. Teātra mākslinieciskais direktors V. Kairišs visas sezonas garumā ir apzinājis Dailes teātrim potenciāli interesantos jaunos aktierus no visas Latvijas," skaidro teātris.

Kaut arī teātris uzrunāto vārdus publiski vēl nav apstiprinājis, neoficiāla informācija liecina, ka uzrunāti ir Marta Lovisa Jančevska no Jaunā Rīgas teātra, Madara Viļčuka no Liepājas teātra, kā arī Mārtiņš Meiers un Meinards Liepiņš no Valmieras teātra. Dailes teātris publiskajā paziņojumā uzsver – jaunpienācējiem nav piedāvāta lielāka samaksa vai citi darba pienākumi kā esošajiem teātra aktieriem. Tāpat Daile norāda, ka, uzrunājot aktierus, ņemtas vērā viņu saistības ar pašreizējām darba vietām. "Mēs esam apliecinājuši gatavību pielāgot savu izrāžu repertuāru ar jaunuzņemto aktieru piedalīšanos viņu iepriekšējās darba vietas repertuāram tik tālu, cik tas ir jau bijis saplānots. Tāpat kā jebkurā darba vietā, ja darbinieks nolemj pārtraukt darba attiecības, viņam par to laicīgi jābrīdina darba devējs un abām pusēm ir jāvienojas par abpusēji pieņemamu veidu, kā tiks izbeigtas darba tiesiskās attiecības," raksta teātris.

Situāciju komentējis arī Viesturs Kairišs, kategoriski noraidot Hermaņa apgalvojumus un apsūdzot JRT kolēģi melos: "Es ar lielu interesi uzklausītu tos jūsu minētos "Šobrīd uzrunātos, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunos aktierus", kuri, liekot roku uz Bībeles, atkārtos manis it kā teiktos vārdus: "Man vienalga, cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk." Un vispār apstiprinās sarunas ar mani par pārnākšanu uz Dailes teātra štatu," Hermani uzrunā Kairišs.

Tāpat Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs ierakstā vērsies pret apsūdzībām aktieru pārpirkšanā. "Es esmu gandarīts, ka Dailes teātris ir paveicis tik grandiozu darbu, ka jaunie aktieri savu izaugsmes perspektīvu saskata tieši mūsu teātrī," raksta Kairišs.

Lai gan Alvis Hermanis savu ierakstu feisbuka profilā ir dzēsis, šodien publicētā komentārā režisors sola, ka "tiesāšanās būs nevis par darbinieku pārvilināšanu, bet par kompensācijām".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!