Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs
 
Aktualitātes
07.05.2020

Dzintara Soduma balvu literatūrā saņem Viktors Freibergs

Komentē
0

Rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā 2020. gadā piešķirta apgādā "Aminori" izdotajai Viktora Freiberga grāmatai "Kinomāna slimības vēsture".

Žūrijas dalībnieks, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, par Freiberga grāmatu saka: "Neatceros citu tekstu, kurš tik pārliecinoši un taustāmi parādītu: cilvēku radīta māksla, šajā gadījumā kinomāksla, kļuvusi jau par "otro dabu", par mūsu būtnes, mūsu pašu neatņemamu daļu. Freiberga grāmata ideāli atbilst Soduma balvas priekšnoteikumiem. Tās novitātes iet tik tālu, ka šis darbs, šķiet, neietilpst neviena pazīstama žanra rāmjos. (Bez visa cita šeit mēs atrodam veselu smalku asociāciju skolu.) Autora personīgā drāma, lai cik tas neliktos savādi, neatstāj drūmu iespaidu, – visu pārspēj talanta radošais spēks. Atzīmēšu vēl, ka grāmatā nav nekā no provinciālās pazemības, ar kuru nereti grēko latvieši. Viktors Freibergs absolūti brīvi jūtas pasaules mākslas plašumos."

Balvas žūrijā strādāja Ikšķiles Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kultūržurnāliste Liega Piešiņa, redaktors Arturs Hansons un rakstniece Nora Ikstena.

2020. gadā Soduma balvai bija pieteiktas 35 autoru grāmatas.

Dzintara Soduma balva literatūrā tiks attālināti pasniegta 2020. gada 13. maijā 11.00 pie Ikšķiles Tautas nama, klātesot Viktoram Freibergam.

Par balvu

Dzintara Soduma balvas fonds ir 4270 eiro. Tā ir latviešu rakstnieka un tulkotāja Soduma piemiņai veltīta Ikšķiles novada pašvaldības atzinība Latvijas rakstniekam par novatorismu dzejā, prozā, dramaturģijā vai tulkotājam par literatūras tulkojumu latviešu valodā.

Pirmo Dzintara Soduma balvu 2013. gadā saņēma rakstnieki Jānis Rokpelnis par grāmatu "Rīgas iestaigāšana", Egīls Venters par romānu "Mainīgā intervence" un Pēteris Draguns par dzejoļu krājumu "Tumšā stundā". 2014. gadā – Andris Zeibots par romānu "Okeāniskais ES" un Inga Ābele par romānu "Klūgu mūks", 2015. gadā – Māris Bērziņš par vēsturisko romānu "Svina garša", 2016. gadā – Nora Ikstena par romānu "Mātes piens" un Uldis Bērziņš par "Eddas dziesmu" tulkojumu, 2017. gadā – dzejnieks Jānis Tomašs par krājumu "Melnie darba cimdi" un Knuts Skujenieks par Genādija Aihī grāmatas "Paklanīšanās dziesmai" atdzejojumu, 2018. gadā – Silvija Brice par Gintera Grasa grāmatas "Par beidzamību" tulkojumu un Mārtiņš Zvīdriņš par grāmatu "#Fudzi 161 km". 2019. gadā balvu saņēma Contra, Andris Akmentiņš un Einārs Pelšs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!