Bukera balvas 2014 laureāts Ričards Flanagans
 
Aktualitātes
15.10.2014

Bukera balvu 2014 saņem austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans

Komentē
0

14. oktobrī paziņots, ka 2014. gadā prestižā literārā apbalvojuma Bukera balvas laureāts ir austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans, kas sarakstījis romānu "The Narrow Road to the Deep North".

"The Narrow Road to the Deep North" ir Ričarda Flanagana sestais romāns. Tas stāsta par ķirurga Dorigo Evansa pieredzi japāņu karagūstekņu nometnē, piedaloties bēdīgi slavenajā Taizemes-Birmas dzelzceļa, pazīstama arī kā Birmas Nāves dzelzceļa, līnijas būvniecībā. Romānā tiek apšaubīta varonības nozīme un pētīta  motivācija cilvēku nežēlībai kara laikā – autors rāda, ka bieži vien upuri ir vainīgi tikpat lielā mērā kā tie, kas pret viņi vērsušies. Flanagana tēvs, kas nomiris dienā, kad dēls pabeidzis rakstīt  apbalvotu romānu, ir bijis viens no Birmas Nāves dzelzceļā izdzīvojušajiem.

Tasmānijā 1961. gadā dzimušais Ričards Flanagans (Richard Flanagan) tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem Austrālijas romānistiem un ir trešais austrālietis, kurš saņēmis prestižo Bukera balvu (The Man Booker Prize). Bukera balva pirmo reizi savu 46 gadu pastāvēšanas laikā ģeogrāfiski paplašināta un nu uz to var pretendēt ne tikai Lielbritānijas, Britu Nāciju Sadraudzības valstu, Īrijas vai Zimbabves pilsoņi, bet jebkurš rakstnieks, kura darbs sarakstīts angļu valodā un izdots Apvienotajā Karalistē.

Bukera balvas laureāts saņem naudas balvu 50 000 sterliņu mārciņu (63 230 eiro) apmērā, taču Bukera prēmija līdztekus garantē lasītājus visā pasaulē un lielu interesi par uzvarētāja grāmatām. Īsajā Bukera balvas nominantu sarakstā šogad bija iekļuvuši arī tādi rakstnieki kā ir Džošua Feriss (ASV), Kārena Džoja Faulera (ASV), Hovards Džeikobsons (Lielbritānija), Nīls Mukerdžī (Lielbritānija) un Elija Smita (Lielbritānija).

2013. gadā Bukera balvu saņēma jaunzēlandiešu rakstniece Eleonora Katona par vēsturisko detektīvu Viktorijas laikmeta stilā "The Luminaries". Vēl iepriekšējos gados balvu saņēmuši tādi rakstnieki kā Hilarija Mentela ("Wolf Hall" un "Bring up the Bodies"), Tomass Kenelijs ("Schindler’s Ark") un Jans Martels ("Life of Pi").

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!