Ivars Seleckis. Foto: Gatis Rozenfelds
 
Aktualitātes
08.11.2018

ASV Kinoakadēmijas locekļi vērtē Ivara Selecka "Turpinājumu"

Komentē
0

Losandželosā (ASV) sākas Eiropas kinoinstitūciju apvienības "European Film Promotion" organizēti filmu seansi, kas koncentrētā programmā piedāvā ASV Kinoakadēmijas locekļiem noskatīties Eiropas valstu pieteikumus uz ASV Kinoakadēmijas balvu kategorijā "Labākā ārzemju filma". 13. novembrī ieplānots pirmais no pieciem seansiem, kuros demonstrēs Latvijas pieteikumu – režisora Ivara Selecka Simtgades dokumentālo filmu "Turpinājums".

Ar Karlovi Varu kinofestivāla galvenās balvas laureāti, rumāņu režisora Radu Judes spēlfilmu "Man vienalga, ka mēs ieiesim vēsturē kā barbari" 7. novembrī Losandželosā, ASV, sākās "Oskara" balvai pieteikto Eiropas filmu skate, ko apvienība "European Film Promotion" (EFP) rīko ASV Kinoakadēmijas locekļiem, žurnālistiem, ASV mēroga filmu izplatītājiem un starptautisko tiesību pircējiem. Šogad, "Oskara" balvas 91. gadā, kategorijai "Labākā ārzemju filma" pieteiktas 25 filmas no Eiropas valstīm, un pirmoreiz to demonstrēšana ieplānota divās kinozālēs, lai visiem interesentiem padarītu ērtāk pieejamas Eiropas filmu skates un izceltu tās starp 87 pieteikumiem no visas pasaules valstīm. Šiem nolūkiem organizācija "European Film Promotion" jau vienpadsmito gadu rīko īpašus Eiropas filmu seansus, un jau ceturto gadu arī Latvijas filma iekļauta šajā koncentrētajā programmā, kas šogad notiek no 7. līdz 20. novembrim.

Kā ziņots, Latvijas šāgada pieteikums ASV Kinoakadēmijas balvai ir Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums", kas tapis Nacionālā kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Filma veidota divus gadus, sākot no 2015. gada septembra, kad trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāk pieci bērni: Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā.

Vēl viena ar Latviju cieši saistīta Eiropas filma šāgada "Oskaru" sacensībā ir Lietuvas pieteikums – piecu Eiropas valstu kopražojuma dokumentālā filma "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule", kuras uzņemšanā piedalījusies Latvijas studija "VFS Films" – producents Uldis Cekulis, kinooperatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris.

Filmas "Turpinājums" seansi – 13. novembrī pulksten 18:00 ("Dick Clark Screening Room") un 17. novembrī 15:00 ("Laemmle Monica"). Producents Gints Grūbe (kurš "Oskaru" sacensības klātienē piedzīvoja jau pirms gada, kad ASV Kinoakadēmijas balvai Latvija izvirzīja Viestura Kairiša spēlfilmu "Melānijas hronika") ziņo, ka pavisam Losandželosā filmai "Turpinājums" būs pieci seansi, viens no tiem – 3. decembrī sadarbībā ar Latvijas vēstniecību ASV, šajā seansā piedalīsies Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis un viesosies filmas režisors Ivars Seleckis, kurš tikmēr jau Latvijā būs saņēmis Ministru kabineta balvu par izciliem nopelniem Latvijas valsts attīstībā un varbūt arī kādu Nacionālo kino balvu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!