Aktualitātes
18.10.2022

Aicina pieteikties Latvijas zinātnieku lekciju ciklam par kvantu fiziku

Komentē
0

Šo ceturtdien, 20. oktobrī, sāksies klātienes lekciju cikls "Kvantu vakarskola", kur četrās lekcijās Mārcis Auziņš, Vjačeslavs Kaščejevs, Indulis Paičs un Kārlis Dreimanis šķetinās mītus un filozofiju par kvantu fizikas pasauli. Lekcijas notiks arhitekta un mecenāta Kristapa Morberga rezidencē, kur ir jaunatvērta kultūras un zinātnes notikumu vieta "Morberga Studija".

Vai ar fiziku nesaistīta cilvēka prāts var izprast kvantu fizikas pamatjēdzienus? Kā kvantu fizika var būt šķietami paradoksāla, bet vienlaikus absolūti precīza? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildi varēs rast katrs lekciju cikla absolvents. Lekciju cikls atvērts ikvienam ar vai bez priekšzināšanām kvantu zinātnē.

“Kvantu vakarskola” ir daļa no notikumu sērijas, ko organizē Vizionārās kultūras fonds, lai atzīmētu simto gadadienu, kopš dāņu zinātnieks Nīlss Bors saņēma Nobela prēmiju fizikā par ieguldījumu atoma stuktūras izpētē un būtiskiem atklājumiem kvantu teorijas izpratnē.

Notikumu sērijā papildus "Kvantu vakarskolai" notiek arī laikmetīgās mākslas izstāde "Komplementārās pretrunas", kur jaundarbus radījuši trīs skaņu mākslinieki Anna Fišere, Tī Jan (Tie Yann) un Jākobs Kirkegārds (Jacob Kirkegaard), iedvesmu smeļoties kvantu zinātnē.

Lekciju kalendārs:

20. oktobris 18.00–19.30 fiziķis Mārcis Auziņš “Flirts ar citādo”
27. oktobris 18.00–19.30 fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs "Kvantu tehnoloģija"
3. novembrī 18.00–19.30 Indulis Paičs "Kvantu filozofija"
10. novembrī 18.00–19.30 fiziķis Kārlis Dreimanis "Nedalāmā daba"

Katrā lekcijā būs diskusiju un jautājumu daļa, kur katram būs iespēja izjautāt zinātniekus un noskaidrot savas atbildes par mītiski zinātnisko kvantu.

Organizatori izsludina 5 stipendijas, kas dos iespēju apmeklēt visas četras lekcijas bez maksas, līdz 20. oktobrim nosūtot savu motivācijas vēstuli brīvā formā uz [email protected]

Lekciju cikls norisināsies "Morberga Studijā”, Z.A.Meierovica bulvārī 12, 3. stāvā. Biļetes iespējams iegādāties interneta vietnē fienta.com. Cena par lekciju ciklu 50 EUR. Par lekciju individuāli 12,50 EUR.

Par lektoriem:

Mārcis Auziņš ir fizikas profesors Latvijas Universitātē. Strādā kvantu fizikas jomā un ir vairāk nekā simts zinātnisko rakstu, kas publicēti pasaules vadošajos nozares žurnālos, autors. Uzrakstījis divas monogrāfijas, kas izdotas Cambridge University Press un Oxford University Press izdevniecībā.

Indulis Paičs ir Integrālās izglītības institūta lektors, teologs, noētiskās veselības kopienas “Elizeja” dibinātājs. Kristīgās meditācijas un apzinātības skolotājs. Pašlaik studē psiholoģijas doktorantūrā Stradiņa Universitātē. Vairāku grāmatu autors. Pasniedz lekcijas, vada seminārus un meditācijas retrītus.

Kārlis Dreimanis ir Rīgas Tehniskās universitātes Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra vadītājs un vecākais pētnieks. Šobrīd pētniecību veic Kompaktā Mionu Solenoīda (CMS) eksperiments ietvaros Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN), kur darbojas kā Latvijas CMS grupas vadītājs.

Vjačeslavs Kaščejevs ir Latvijas fiziķis, darbojas kvantu fizikā, Latvijas Universitātes profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis. Par sasniegumiem kvantu nanoelektronikā saņēmis prestižo Pasaules Ekonomikas foruma balvu.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!