Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
02.04.2024

Kampaņā aicina atzīmēt Vispasaules autisma atpazīstamības dienu

Komentē
0

Kā katru gadu, Autism-Europe (AE) un Latvijas Autisma apvienība 2. aprīlī atzīmē Vispasaules autisma atpazīstamības dienu, turklāt aprīlis ir autisma atpazīstamības mēnesis visā pasaulē. Šīs dienas mērķis ir pievērst uzmanību nepieciešamībai uzlabot cilvēku ar autismu dzīves kvalitāti, ļaujot viņiem dzīvot pilnvērtīgu un jēgpilnu dzīvi kā neatņemamai sabiedrības daļai. 

Autisms ir neirālās attīstības traucējums, kas ietekmē cilvēka pasaules uztveri un saskarsmi ar citiem mūža garumā. To raksturo sociālās un komunikācijas grūtības, kā arī vienveidīga uzvedība un palielināts vai pazemināts jutīgums uz apkārtējās vides kairinātājiem. Tā kā autisms ir attīstības traucējums, parasti to diagnosticē bērnībā. Cilvēkiem ar autismu ir dažādas valodas un intelektuālās spējas. Tiek lēsts, ka aptuveni 1–2% pasaules iedzīvotāju ir autiskā spektra traucējumi, bet Eiropā ir aptuveni 7 miljoni cilvēku ar autismu. 

Ar 2. aprīli Autism-Europe uzsāk ilggadīgu kampaņu "Not Invisible". Devīzei "Not Invisible" ir divējāds mērķis: pievērst uzmanību faktam, ka cilvēku ar autismu vajadzības daudzās jomās bieži tiek ignorētas, kā arī uzsvērt: lai gan autisms bieži tiek saukts par neredzamu invaliditāti, cilvēkiem ar autismu, viņus pārstāvošajām organizācijām un viņu atbalsta tīkliem jābūt redzamiem visās jomās un jautājumos, kas uz viņiem attiecas. 

Rīkotāji skaidro: "Mēs vēlamies veicināt izpratni par šķēršļiem un diskrimināciju, ar ko saskaras cilvēki ar autismu, kā arī aicinām īstenot viņu cilvēktiesības visās dzīves jomās saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām. Nekādi lēmumi par cilvēkiem ar autismu nedrīkst tiek pieņemti bez cilvēku ar autismu iesaistes. Kampaņā īpaša uzmanība tiks pievērsta Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks jūnijā. Mēs informēsim par diskrimināciju, ar ko saskaras cilvēki ar autismu, aptverot plašu tēmu loku, sākot no piekļuves nodarbinātībai un beidzot ar nepieciešamību ieviest Eiropas invaliditātes karti — vienotu invaliditātes apliecinājumu, kas ir derīga visās ES dalībvalstīs."

Biedrības "Latvijas Autisma apvienība" vadītāja Līga Bērziņa norāda: "Kā apvienība mēs ļoti reti organizējam kampaņas, jo ticam nepārtrauktam ikdienas darbam, nepārtrauktai sadarbībai, ne skaļiem vārdiem. Tomēr šī kampaņa ir īpaša, jo to ir veidojuši cilvēki ar autismu visā Eiropā un tā aptver dažādus izaicinājumus – no piekļuves diagnostikai līdz iekļautībai darba tirgū un cieņpilnām vecumdienām." 

#AutismDay2024 laikā AE un Latvijas Autisma apvienība aicina savus biedrus, cilvēkus ar autismu, viņu ģimenes un tuviniekus, pedagogus, profesionāļus, amatpersonas, ES rīcībpolitikas veidotājus un citus interesentus pievienoties #AutismNotInvisible kampaņai un paust savu atbalstu cilvēkiem ar autismu un viņu ģimenēm. 

Rīkotāji īpaši vēlas izcelt cilvēku ar autismu, viņu tuvinieku un atbalsta tīklu ikdienas pieredzi, tāpēc 2024. gada aprīlī, izmantojot logotipu "Not Invisible" un mirkļbirkas #AutismNotInvisible un #AutismDay2024, aicina publicēt fotoattēlus un stāstus sociālajos tīklos. Šajos attēlos atbalstītāji aicināti dažādos veidos atveidot bezgalības zīmi — piemēram, izmantojot savas rokas vai sastājoties bezgalības zīmē kā cilvēku grupa. Bezgalības zīme ataino cilvēku ar autismu daudzveidīgo pieredzi, kā arī šīs kopienas vienotību un spēku. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!