Foto: Unsplash.com.
 
Aktualitātes
29.04.2024

Aicina pieteikties performancei un pavadīt laiku ar koku

Komentē
0

Mākslinieces Krista Burāne un Kristīne Brīniņa aicina pieteikties līdzdalības performancei "Sarunas ar kokiem", kuras dalībniekiem būs jāpavada apmēram 40 minūtes kopā ar vienu no 136 liepām, kas aug pretim Ministru kabinetam. Performance atklās šīgada "Punctum festivālu", un tās mērķis ir pievērst uzmanību cilvēku un dabas attiecībām.

Performance norisināsies 14. maijā no 12.00 līdz 13.00 liepu alejā pretī Ministru kabinetam laikā, kad ieplānota Ministru kabineta sēde. Kā norāda rīkotāji, performance nav protests pret kādu no sēdes dienaskārtības jautājumiem, taču ir kā atgādinājums, ka ikviens pieņemtais lēmums ietekmēs cilvēku un tāpēc tiešākā vai pastarpinātā veidā arī citu dzīvo būtņu t. sk. koku dzīvi.

Rīkotāji raksta: "Latvijā plaukst un zeļ antropocentriska, t.i., dominējoša, patērējoša un pakļaujoša attieksme pret dabu. Tā bija novērojama gan Satversmes tiesas atceltajos Ministru kabineta grozījumos par mežu ciršanu, gan tajā, ka bioloģiski daudzveidīgi un veci meži arī šobrīd netiek aizsargāti. Koki likumu tekstos un daudzu cilvēku prātos bieži tiek vērtēti kā kubikmetri, kuru vienīgais mērķis ir nest ekonomisko labumu, to dzīvībai piemērojot nosacīti augstu cenu, bet mazu vērtību. Šādas attieksmes sekas ir Latvijā ļoti sliktais un apdraudētais dabas veselības stāvoklis, par kuru liecina dabas uzskaites dati."

Līdzdalības performances dalībnieki, sekojot Kristas Burānes un Kristīnes Brīniņas izstrādātajām instrukcijām, būs aicināti pavadīt apmēram 40 minūtes kopā ar vienu no 136 alejas kokiem – lasīt tam priekšā sev svarīgu tekstu, dejot, aust, gulēt uz tā saknēm, žonglēt, dziedāt, apskaut vai izpausties jebkurā citā sev tuvā valodā. Ļaujoties jūtībai un iztēlei, dalībnieki tiks aicināti piefiksēt iespējamās koka reakcijas un atbildes, kuras vēlāk tiks apkopotas un publicētas.

Lai katrs no alejas kokiem 14. maija rītā sagaidītu savu sarunu biedru, ir nepieciešami 136 dalībnieki. Dalībai līdzdalības performancē iespējams pieteikties, izmantojot Google anketu. Pieteikšanās dalībai performancē līdz 30.04. Performances dalībnieki tiks aicināti uz instrukcijas sesiju 11.05. plkst. 17:00 "Zoom" platformā.

Šogad "Punctum festivāls" īpaši izcels cilvēka un dabas mijiedarbību, cilvēka varas pozīciju un kontroli pār dabu. Vairāk informācijas par festivālu šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!