Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
13.12.2023

Īru un latviešu mākslinieku kolektīvs atklāj izstādi par klimata pārmaiņām

Komentē
0

"Nua" kolektīvs 9. decembrī atklāja savu pirmo izstādi klātienē ar nosaukumu "Aptumšojums" vēsturiskajā Jelgavas Vecpilsētas mājā. Prezentējot 13 "Nua" kolektīva mākslinieku darbus, šī izstāde aplūko klimata pārmaiņas caur konkrētu prizmu – aptumšojumu jeb, drošības, garantiju un miera zudumu, kas rodas no cilvēku paļaušanās uz problemātiskiem enerģijas avotiem. Darbi ir par cilvēces reakciju un cīņu ar tās radīto antropomorfisko nedrošību. Izstāde apskatāma līdz 2024. gada 2. janvārim.

"Nua" kolektīvs, kas tika dibināts 2020. gadā, Covid-19 pandēmijas vidū, uzsāka darbību ar mērķi veicināt sadarbību starp profesionāliem māksliniekiem, nodibinot platformu savu darbu kopīgai prezentācijai un starptautisku kontaktu un izstāžu veidošanai. Izstāde "Aptumšojums" ir ne tikai būtisks solis kolektīva vēsturē – pirmā klātienes izstāde –, bet arī aizsāk šo darbu starptautiskās tūres sākumu ar paredzētām pieturām Igaunijā, Parīzē, Skotijā, Anglijā, Īrijā, Ziemeļīrijā un ASV (tūres detaļas pieejamas vietnē). 

Andris Rāviņš, Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs: "Šodien, redzot, ka mēs runāsim par enerģētiku, par enerģētiskām problēmām, es gribētu teikt, ka enerģētika sākas jau katrā no mums. Tāpēc es gribētu, lai šī enerģija, kas ir gan mūsos, gan mūsu līdzcilvēkos, būtu izlietota pozitīvisma radīšanai. Bet nevaram nerunāt šodien arī par to, kas notiek kaimiņos, kas notiek Krievijā – ka Krievija kā agresors uzbrūk Ukrainai un tā ir tā sliktā enerģija. Un līdz ar to – it sevišķi runājot par šādu izstādi Ziemassvētku priekšvakarā – es gribu teikt lielu paldies gan māksliniekiem, gan Īrijas vēstniecei par iespēju šodien redzēt to, kā pasaule skatās uz lietām." 

"Šodien mēs runājam par klimata pārmaiņām, par enerģētikas izaicinājumiem, par izaicinājumiem, kuriem nav risinājumu, nesadarbojoties kopā valstīm, pašvaldībai, ikvienam no mums. Es atļaušos citēt Rāviņa kungu: enerģētika sākas ikvienā no mums. Valsts, pašvaldība, mākslinieki var radīt vidi, lai mēs katrs kā indivīds pieņemtu lēmumu, kā rīkoties. Varbūt tādas sīkas lietas kā kokvilnas iepirkuma maisiņš, ejot uz veikalu, vai izslēgts elektrības slēdzis būs tas ieguldījums, lai mēs nākotnē nepiedzīvotu "Blackout" burtiskā vārda izteiksmē. Un māksla, jo īpaši jauni mākslinieki ar savu laikmetīgo skatījumu, viņu darbi neprasa tulkojumu, viņi var piespiest mums mainīt savu viedokli. Pateicība Īrijai par iespēju ieskatīties viņu daudzveidīgajā kultūrā. Lai jauni izaicinājumi, mākslinieciski izaicinājumi, radoši izaicinājumi," novēlēja Jeļena Šaicāne, Kultūras ministrijas sabiedrības integrācijas departamenta direktore 

Savukārt Īmera Frīla (Eimear Friel), Īrijas vēstniece Latvijā, norādīja, ka "starp īru un latviešu cilvēkiem tiek veidotas daudzas fantastiskas attiecības, un tās mums vajadzētu svinēt, jo mēs, īri, saprotam, kā tas ir – pamest savu valsti un doties, un veidot savu ceļu pasaulē, un domāju, ka to saprot arī latvieši. Un redzēt šādu izstādi kopā ar jums un visiem citiem māksliniekiem, kurus esat apvienojuši kolektīvā, ir absolūti ideāls simbols šīm attiecībām, cilvēku sadarbībai, kaut kā jauna radīšanai; skatīties uz izaicinājumiem pasaulē un kaut ko no tiem izveidot, radīt kaut ko pozitīvu, kas liktu mums aizdomāties."

Dodoties šajā starptautiskajā ceļojumā, "Nua" kolektīvs aicina mākslas entuziastus un atbalstītājus izpētīt vairāk par mūsu misiju "Mīlēt Mākslu un Atbalstīt Māksliniekus" apvienības vietnē, norādot, ka cilvēku atbalsts ir būtisks apvienības centienu veiksmes un panākumu nodrošināšanai. 

"Nua" kolektīva mākslinieki: Roberts Džeksons (Robert Jackson), Kerola Hilija (Carol Healy), Kvīva Hīnija (Caoimhe Heaney), Anne Martins Volša (Anne Martin Walsh), Lūks Hikijs (Luke Hickey), Īmons B. Šanahans (Eamonn B. Shanahan) Katrīna Tračuma, Džošs Steins (Josh Stein), Džons Murejs (John Murray), Pols Makmahons (Paul McMahon), Marija Markema (Maria Markham), Kristīna Geogegana (Christina Geoghegan), Sērša Osalivana (Saoirse O’Sullivan).

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!