Jānis Ziemeļnieks
 
Aktualitātes
19.05.2020

Ar Jāni Ziemeļnieku aizsāk romānu sēriju par latviešu rakstniekiem

Komentē
0

26. maijā apgāds "Dienas Grāmata" laidīs klajā Andra Zeibota romānu "Krauklis" par vienu no populārākajiem latviešu dzejniekiem 20. gadsimta 20.—30. gados, "konsekventāko romantiķi" Jāni Ziemeļnieku. Šī ir pirmā grāmata jaunajā romānu un monogrāfiju sērijā "Es esmu…", kuras galvenie varoņi būs latviešu rakstnieki.

2018. gadā izdevniecība "Dienas Grāmata" sāka darbu pie jauna latviešu literatūras lielprojekta "Es esmu...". Tajā no 2020. līdz 2024. gadam iznāks 26 jauni darbi: 13 romāni un 13 monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Kā norāda apgāds, "jaunais projekts "Es esmu…" paredz sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" turpinājumu, arvien aktivizējot sociālo atmiņu, vēstures apzināšanu, tās izpēti un izpratni, fokusējoties uz personības būtību, individuālajām izvēlēm un intelektuāļa atbildību".

26. maijā iznāks sērijas pirmais darbs – Andra Zeibota romāns "Krauklis". "Autora dotais žanra precizējums "Fantāzija vēsturiskā iesaistē" ievirza lasītāju tajā gaisotnē, kas valda ļoti būtiskā Jāņa Ziemeļnieka mūža nogrieznī. Pēc ārstēšanās Šēnfelda nervu klīnikā dzejnieks cenšas apjēgt, kā dzīvot tālāk. Ziemeļnieks ļoti gribētu turēt solījumu nekad vairs nepieskarties opija pudelītei, tomēr skaudrais vīziju un īstenības savijums liek meklēt dēmoniskās Haijalijas apskāvienus," teikts romāna anotācijā.

"Nodzīvojis tikai 32 gadus, cietis no opija atkarības, rakstījis populāru romantisku dzeju, ko kritiķi nav vērtējuši sevišķi augstu. "Tavs laiks ir pagājis, tevi aizmirsīs," — šie vārdi kā refrēns pavada Andra Zeibota romāna varoni. Kā pastāvīgs Nevermore! no "Kraukļa", dēmonu plosītā Edgara Po dzejoļa. Un Krauklis ir viņam klāt kopš dzimšanas, tas ir Jāņa Ziemeļnieka īstais uzvārds. Lielākā viņa mūža uzdotā mīkla ir tā, ka viņu neaizmirst. Andris Zeibots ieved mūs dzejnieka dvēseles dzīlēs, kur var rasties apjauta, kāpēc," par romānu raksta žurnālists Vents Zvaigzne.

Andris Zeibots (1950) darbojies dažādos literatūras žanros – dramaturģijā, dzejā, parodijās, dziesmu tekstos, šausmu un fantāzijas stāstos. Psiholoģiskās fantastikas stilā rakstītais romāns "Okeāniskais Es" 2014. gadā saņēma Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā.

Plānots, ka sēriju turpinās darbi par Aspaziju, Annu Brigaderi, Anšlavu Eglīti, Jāni Ezeriņu, Gunaru Janovski, Ivandi Kaiju, Vili Lāci, Jāni Poruku, Kārli Skalbi, Ilzi Šķipsnu, Andreju Upīti, Eduardu Veidenbaumu. Romānu un monogrāfiju autori ir rakstnieki Inga Ābele, Andris Akmentiņš, Pauls Bankovskis, Guntis Berelis, Māris Bērziņš, Inga Gaile, Ilze Jansone, Arno Jundze, Laima Kota, Gundega Repše, Osvalds Zebris, Inga Žolude un literatūrzinātnieki Maija Burima, Inguna Daukste-Silasproģe, Gundega Grīnuma, Māra Grudule, Ieva Kalniņa, Arnis Koroševskis, Sigita Kušnere, Anita Rožkalne, Olga Senkāne, Lita Silova, Ieva Struka, Viesturs Vecgrāvis, Jānis Zālītis. Projekta "Es esmu…" idejas autore un ierosinātāja ir rakstniece un mākslas vēsturniece Gundega Repše.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!