Foto: Agnese Blaubārde.
 
Aktualitātes
16.02.2024

Tapusi Zviedrijas latviešu literatūras izlase bērniem

Komentē
0

Lai saglabātu un popularizētu Zviedrijas latviešu kultūras mantojumu, izdota literatūras izlase bērniem "Skat, skatt!". 

Grāmatā iekļauti deviņi latviešu rakstnieki un dzejnieki, kuru dzīve un darbs dažādos laikos un veidos ir cieši saistīti ar Zviedriju: Kārlis Skalbe, Alfreds Dziļums, Andrejs Eglītis, Veronika Strēlerte, Anna Dagda, Dzintars Sodums, Juris Kronbergs, Pāvils Johansons, Juris Rozītis. Grāmatā iekļauti prozas fragmenti, dzeja un īsi stāsti vienkāršā valodā, kas sniedz ieskatu literātu dzīvē. Grāmatā atklāj Latvijas vēsturi no valsts dibināšanas Kārļa Skalbes biogrāfijā līdz neatkarības atjaunošanai, Andrejam Eglītim atgriežoties dzimtenē.

Stāsta Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse: "Pirms 80 gadiem 1944. gadā daudzi izcili latviešu literatūras un akadēmiskās kopienas pārstāvji pārcēlās no okupētās Latvijas uz Gotlandi, veidojot vienu no izcilākajām latviešu inteliģences trimdas kopienām, kas, dzīvojot Zviedrijā, turpināja rakstīt un publicēt. Tā Latvijas 50 gadu okupācijas laikā brīvais vārds un latviešu tautas "valoda" attīstījās un turpināja veidot mūsu identitāti. Dažu grāmata iekļauto autoru vārdi varbūt bija mazāk zināmi 90. gadu Latvijā, bet viņu ieguldījums latviskās identitātes pastāvēšanā ir bijis nenovērtējams."

Izlases galvenā auditorija ir Zviedrijas latviešu bērni un jaunieši, taču grāmatas veidotāji cer piesaistīt arī plašāka lasītāju loka interesi. Izlasi un stāstus par literātiem ir sagatavojusi Stokholmas latviešu skolas skolotāja Signe Rirdance. Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece un skolas pārzine Agnese Blaubārde. Grāmatā izmantoti Stokholmas latviešu skolas bērnu zīmējumi. Grāmatas izdevējs ir Zviedrijas latviešu kultūras fonds SKAT.

Zviedriski "Skatt" nozīmē dārgums. "Izlasē ir iekļauti Zviedrijas latviešu rakstniecības dārgumi. Mērķis ir pievērst tiem uzmanību, kopt un veicināt izpratni par bagāto kultūras mantojumu, ar kādu var lepoties latvieši Zviedrijā. Veidojot izlasi bērniem un jauniešiem, domāju gan par satura daudzveidību, gan demokrātijas pamatvērtībām, gan par to, lai grāmatā netrūktu humora," stāsta Signe Rirdance, grāmatas sastādītāja.

Literatūras izlases atvēršanas pasākums notiks 17. februārī Latvijas vēstniecībā Zviedrijā. Grāmatu iespējams iegādāties, pasūtot internetā https://veikals.latviesi.se/products/skat-skatt-zviedrijas-latviesu-literaturas-izlase.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!