Attēls: Ieva Baltadonīte (Ieva Baltaduonytė, LT), no sērijas “Izrautie”, 2022
 
Aktualitātes
14.04.2023

Šīgada Rīgas Fotogrāfijas biennālē īpaša vieta atvēlēta Ukrainas māksliniekiem

Komentē
0

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma "NEXT 2023" šogad norisināsies no 27. aprīļa līdz 23. jūlijam. Bienāles apmeklētāji aicināti skatīt astoņas izstādes un piedalīties izglītības programmas notikumos.

"RFB NEXT" programma notiek katru otro gadu un ir veltīta Baltijas, Ziemeļvalstu un citiem Eiropas jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. 2023. gada programmas fokuss ir "neērtās" tēmas – tēmas, par kurām bieži izvairās runāt vai izvēlas klusēt, jo tās varētu raisīt asas emocijas un domstarpības.

Īpašu sadarbību festivāls šogad izvērsis ar Ukrainas festivālu "Odesa Photo Days". "Divus gadus esam pavadījuši izolācijā. Tas raisīja daudz diskusiju par to, kādu ietekmi šāda parādība atstās uz sabiedrību, tostarp – uz mūsu mentālo veselību. Brīdī, kad jau šķita, ka varam sākt atgriezties iepriekš ierastajā dzīves plūsmā, pasauli satricināja jauns pārbaudījums – karš, kas prasa pārcilāt vērtības un apzināties savu pozīciju," vēsta "RFB NEXT 2023" uzstādījums. "Mēs uzskatām, ka šajā laikā ir būtiski atbalstīt Ukrainas māksliniekus, dodot viņiem iespēju radoši strādāt un saņemt atlīdzību, kā arī popularizēt Ukrainas kultūru. Tāpēc šīgada programmā Ukrainas fotomākslas profesionāļiem esam atvēlējuši īpašu vietu," piebilst Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere.

Pirmā "RFB NEXT 2023" izstāde „Drošā gaismā"  būs skatāma jau notikumam veltītajā ikgadējā izdevumā. Tajā piedalīsies deviņi jauni Ukrainas mākslinieki, kas izmanto fotogrāfiju kā vienu no nacionālās identitātes konstruēšanas, pārvaicāšanas un vienošanas instrumentiem. Tāpat izdevumā iekļauta ukraiņu vizuālās kultūras pētnieces, rakstnieces un kuratores Katerinas Jakovļenko (Kateryna Iakovlenko) eseja "Tieši tas ķermenis: attēli pret apspiešanu", kura pievēršas kara saražoto brutālo – un tāpēc neērto – attēlu izplatīšanai un publicēšanai kā vardarbībā cietušo runas un protesta formai. 

"RFB NEXT 2023" tiks atklāta 28. aprīlī ar poļu mākslinieces Mihalinas Kacperakas (Michalina Kacperak) ekspozīciju izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa". "Vārīga vieta" ir mākslinieces personīgs stāsts, kas vēsta par viņas ģimenes dzīvi disfunkcionālos apstākļos, dzīvojot ar tēvu – alkoholiķi. 

Jau no 29. aprīļa "LOOK" galerijā skatītājiem triju nedēļu garumā būs pieejama jaunās latviešu mākslinieces Adeles Beas Cipstes personālizstāde "Starp: impresijas par Abū Dabī", kas pēta laika plūduma, jaunu atmiņu un pieredzes slāņu ietekmi uz cilvēka piesaisti vietai. 

Savukārt 8. maijā durvis vērs Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālā mākslas telpa „Pilot", kurā līdz 15. jūlijam būs skatāma konkursa "Jaunais kurators!" laureātes Laimas Dabertes izstāde "Atrastais laiks". Māksliniece aplūko cilvēka atmiņām raksturīgu tendenci – atšķirīgu vietas un telpas uztveres interpretāciju, kas atkarīga no indivīda līdzšinējās pieredzes, tā brīža sajūtām, domām vai to iztrūkuma.

No 12. maija līdz 29. jūnijam "ISSP Galerijā" būs skatāma arī konkursa "Meklējam jauno fotogrāfijā!" laureātes mākslinieces Ievas Baltadonītes (Ieva Baltaduonyte) fotosērija "Izrautie". Savā darbā māksliniece izgaismo ukraiņu bēgļu Lietuvā traumatisko pieredzi un ar karu saistīto posttraumatiskā stresa sindromu.

Maija otrajā pusē – 19. maijā – tiks atklāta Diānas Tamanes izstāde "Half-love". Darbu sērija seko mākslinieces pusmāsas dzīvei no dzimšanas līdz 2022. gada pavasarim. 

No 26. maija līdz 2. jūnijam  Latvijas Mākslinieku savienības galerijā norisināsies starptautiskas mākslinieku grupas izstāde "Caur puķēm’’. Izstāde piedāvā četras versijas lietu patiesās būtības meklējumiem, uzmanīgi iztaujājot savu izvēlēto mākslas valodu – fotogrāfiju.

Dienu vēlāk, 29. maijā, fotomāksla uz divām nedēļām nonāks Rīgas pilsētvidē. Desmit sabiedriskā transporta pieturvietās tiks izvietota ukraiņu mākslinieces Jeļenas Subačas (Elena Subach) darbu sērija "Vecmāmiņas uz debesu malas", kuras galvenās varones ir vecākās paaudzes sievietes Rietumukrainā.

3. jūnijā "ISSP Galerijā" visas dienas garumā notiks starptautiska konference "Neērtās tēmas: problēmu novēršana", kurā aicināts piedalīties ikviens interesents. Mākslas teorētiķi, kritiķi un mākslinieki pētīs, kā fotomākslā izpaužas tādas nepatīkamas parādības kā izdegšana, depresija, atkarības, trauksme, vainas sajūta, toksiskas attiecības un visu veidu emocionālie sabrukumi.

Savukārt 8. jūnijā LMA izstāžu telpā „Pilot" izstādes "Jaunais kurators!" ietvaros notiks publiska diskusija par brīvkuratoru un nevalstisko organizāciju sektora pārstāvju izaicinājumiem Latvijas vizuālās mākslas telpā un kultūrpolitikas kontekstā.

10. jūnijā izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" notiks latviešu mākslinieces Līgas Spundes vadīta mākslas darbu veidošanas darbnīca 5–12 gadus veciem bērniem.

Tāpat "RFB NEXT 2023" izstāžu ietvaros regulāri notiks tikšanās, sarunas un pastaigas izstādēs ar māksliniekiem un kuratoriem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!