Foto - Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
27.10.2018

Roze Stiebra saņem Fredrikstādes animācijas festivāla balvu par mūža ieguldījumu

Komentē
0

Latvijas animācijas māksliniece Roze Stiebra ieguvusi balvu par mūža ieguldījumu Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā – vienā no vecākajiem un vērienīgākajiem animācijas pasākumiem pasaulē, liecina paziņojums festivāla mājaslapā.

Ar režisores Rozes Stiebras veidotajām animācijas filmām uzaugušas jau vairākas paaudzes – tās ir gan ikvienam pazīstamās "Zelta sietiņš" un "Zaķīšu pirtiņa", gan Raiņa lugas motīvos balstītā "Spēlēju, dancoju!", gan daudzas citas. Par izcilu radošo darbību teju pusgadsimta garumā Roze Stiebra saņēmusi vairākus apbalvojumus, tai skaitā "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā, kā arī Triju Zvaigžņu ordeni.

Kā uzsver festivāla rīkotāji, māksliniece ir viena no lielajām zvaigznēm Latvijas un Baltijas animācijas jomā. Tāpat Stiebra bijusi iedvesmas avots citiem jaunajiem animācijas māksliniekiem.

Stiebra kopā ar Ansi Bērziņu Latvijas Televīzijā izveidoja studiju "Telefilma", kurā animācijas tika veidotas izgriezumu un zīmējumu tehnikās. "Viņi apvienoja unikālu vizuālo mākslu un komponistus, kultivējot poētiku un metaforisku stilu. Abu mākslinieku darba būtisks elements ir latviešu kultūras tradīcijas un folkloras tēli, kā rezultātā izveidojies unikāls izteiksmes veids," norāda festivāla valdes pārstāvji.

Roze Stiebra joprojām ir radoši aktīva – 17. novembrī pirmizrādi piedzīvos jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma "Saule brauca debesīs", kas tapusi programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros.

Sestdien festivālā notiks Rozes Stiebras retrospekcija un tikšanās ar mākslinieci.

Fredrikstādes animācijas festivāls norisinās līdz 28. oktobrim, un tas ir viens no vecākajiem un vērienīgākajiem šīs jomas pasākumiem Ziemeļvalstu reģionā. Ik gadu festivālā notiek profesionāļu semināri un lekcijas. Festivālā piedalījušies pārstāvji no tādām animācijas studijām kā "Pixar", "Disney" un "Aardman".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!