Aktualitātes
09.01.2024

Par Liepājas Leļļu teātra māksliniecisko vadītāju kļuvis Edgars Niklasons

Komentē
0

Noslēdzoties konkursam starp desmit pretendentiem, 2023. gada nogalē Liepājas Leļļu teātra mākslinieciskā vadītāja amatā apstiprināts un darbu sācis Edgars Niklasons.

Mākslinieciskā vadītāja galvenie pienākumi ir teātra mākslinieciskās vīzijas veidošana, repertuāra sastādīšana, sākot no 2024./2025. gada sezonas, arī sadarbības veidošana ar vietējiem un starptautiskiem nozares spēlētājiem, lai stiprinātu teātra māksliniecisko saturu, saikni ar dažādām mērķauditorijām un sekmētu trupas profesionālo izaugsmi.

Edgars Niklasons ir diplomēts teātra režisors un dramaturgs, kurš savas profesionālās gaitas uzsācis 2011./2012. gada sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī un "Dirty Deal Teatro", taču pēdējos gadus iestudē izrādes bērniem un jauniešiem Latvijas Leļļu teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Rēzeknes teātrī "Joriks" un citur, kā arī piedalās neatkarīgu skatuves mākslas projektu veidošanā.

Sadarbībā ar fondu "Initium" viņš veidojis teātra izrādes dažādās kopienās, sapludinot dokumentalitāti ar vizuālā un fiziskā teātra elementiem. Starp šiem darbiem izceļama ar komponistu Goran Goru radītā utopijas opera "(Iz)dzīvot pirmdienu", kas vēsta par mūsdienu jauniešu aktualitāti – mobingu skolās.

Savukārt līdz šim apjomīgākais Niklasona režijas iestudējums bijis kokļu mūzikas koncertuzvedums "Stīgo, brālīt! Stīgo, māsiņ!" Dailes teātrī XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku laikā.

Kā norāda Liepājas Leļļu teātra pārstāvji, savu darbu saturā Niklasons bieži aplūko sociālās atstumtības tēmu, bet formā eksperimentē ar dažādiem vizuāliem izteiksmes līdzekļiem, arī ar tekstu un dramaturģiju. Viņam ir būtiska skatītāja emocionālā telpa, kuru var piepildīt ar katra paša pieredzi un individuālām sajūtām par redzēto.

"Liepājas Leļļu teātrī es saskatu milzu potenciālu. Jau šobrīd šis teātris ir nozīmīgs spēlētājs reģionālā kultūras piedāvājuma veidošanā, turklāt ar interesi par leļļu teātra tendencēm Eiropā. Šāds kurss ir labvēlīga augsne jēgpilnai mākslinieciskajai attīstībai un savas vietas iekarošanai Latvijā un ārpus tās robežām," saka jaunais Liepājas Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs.

"Leļļu teātra žanrs ir universāli saprotams, tas māca domāt plaši, būt drosmīgam, pārkāpt robežas, un to esmu gatavs darīt roku rokā ar pārējiem teātra darbiniekiem. Man gribas cerēt, ka mūs gaida aizraujošs laiks, kurā ļauties brīvībai eksperimentēt un atklāt daudz jauna," sadarbības gaisotni ieskicē Niklasons.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!