Foto
 
Aktualitātes
21.11.2023

Meži caurspīdīgāki par politiķu lēmumiem: Piketā prasa aizsargāt vecos mežus

Komentē
0

Lai protestētu pret intensīvo mežizstrādi un publiskajā telpā izskanējušo Klimata ministrijas ieceri mazināt Latvijas CO2 pēdu, vecos mežus aizstājot pret jaunaudzēm, 21. novembrī pie Ministru kabineta ēkas Rīgā ap 100 cilvēku pulcējās klusajā piketā, ko rīkoja iniciatīva "100 kailcirtes Latvijas simtgadei".

Kā uzsver akcijas rīkotāji, tās mērķis ir vērst Latvijas sabiedrības uzmanību un atgādināt lēmumpieņēmējiem, ka vecie meži ir Latvijas dabas daudzveidības pamats un mūsu kultūras identitātes neatņemama sastāvdaļa, kas tiek intensīvi iznīcināta.

Piketā sanākušie turēja plakātus ar tādiem saukļiem kā "Vecie meži ir Latvijas dabas bagātība (nevis Skandināvijas apkure)", "Koksnes kurināšana nav "zaļš" risinājums", "Sākt aizsargāt ES nozīmes dabas biotopus!", "Kāpēc meži ir caurspīdīgāki par jūsu lēmumiem?" un citiem.

Protesta rīkotāji atgādina, ka jau vairāk nekā gadu notiek vilcināšanās ar dabas skaitīšanas ziņojumā identificēto ES nozīmes aizsargājamo meža dzīvotņu aizsargāšanu. Tikmēr pēdējo piecu gadu laikā izcirsti vairāk nekā 9000 hektāru aizsargājamu meža dzīvotņu un nekādi soļi to aizsardzībai netiek sperti – tieši otrādi, publiskajā telpā vairākkārt izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienības pārziņā esošā Klimata ministrija gatavojas piedāvāt vecos mežus aizstāt ar jaunaudzēm, lai tādējādi it kā paaugstinātu mežu spējas absorbēt CO2 un sasniegtu Latvijas "klimata mērķus".

Protestētāji šo ieceri nosoda un apšauba tās pamatojumu: "Vecie meži – bioloģiskās daudzveidības un ekoloģiskā līdzsvara sargātāji – ir ekosistēma, kas prasa vislielāko aizsardzību. Pirmkārt, vecie meži spēlē neaizvietojamu lomu klimata pārmaiņu ierobežošanā. Kā oglekļa piesaistītāji tie absorbē un uzglabā lielu daudzumu oglekļa dioksīda, kam ir galvenā loma globālās sasilšanas regulēšanā. Līdz ar to veco mežu saglabāšanai ir izšķiroša nozīme klimata pārmaiņu ietekmes ierobežošanā, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas un saglabājot ekoloģisko līdzsvaru. Otrkārt, vecie meži ir sarežģīta ekosistēma, kas nodrošina dzīvotni neskaitāmām floras un faunas sugām, no kuru eksistences, savukārt, atkarīga mūsu, cilvēku, labbūtība. Un, treškārt, šie meži veic virkni funkciju ekoloģiskā līdzsvara nodrošināšanai (piemēram, aizsargā pret augsnes eroziju, palīdz uzturēt ūdens kvalitāti un veicina mūsu ūdenstilpņu vispārējo veselību)."

Pēdējā laikā situāciju jo īpaši pasliktina publiskajā telpā izskanējušais apgalvojums, ka vecu mežu izciršana, aizstājot tos ar jaunaudzēm, veicinās oglekļa piesaisti un tādējādi ir nepieciešama Latvijas "klimata mērķu" sasniegšanai. Pētījumi pierāda, ka, veco mežu nocērtot, tajā piesaistītais ogleklis agri vai vēlu nonāk atpakaļ atmosfērā, turpinot veicināt klimata pārmaiņas, bet jaunais mežs to nespēs piesaistīt atpakaļ, kamēr vien pats nebūs kļuvis vecs. Intensīva mežistrāde ir arī viens no galvenajiem faktoriem, kādēļ Latvijas mežos oglekļa piesaiste pēdējo gadu laikā ir samazinājusies.

"Pagājušajā gadā sāka izcirst jaunākus kokus, šogad grib ķerties klāt vecajiem mežiem. Man tas nav pieņemami, tāpēc ar domubiedriem rīkojam šo protesta akciju. Jau šobrīd mēs ņemam no mežiem par daudz! Mēs pieprasām sākt saudzēt Latvijas mežus! Mēs pieprasām sākt mežu redzēt kā vērtību nevis tikai kā resursu! Aicinām ikvienu nākt piedalīties un iestāties par kritušu koku, iestāties par tiem, kuriem mežs ir mājas, iestāties par to, ka var un vajag citādāk!" saka dramaturgs Jānis Balodis, viens no protesta iniciatoriem un iniciatīvas "100 kailcirtes" biedriem.

Protesta organizatori nenoliedz vajadzību pēc mežsaimniecības nozares, bet izsaka nepieciešamību pēc rūpīgas un zinātniski pamatotas pieejas, kas ir fokusēta uz mežu kā bioloģiskās daudzveidības avota un klimata pārmaiņu regulatora saglabāšanu ilgtermiņā. "100 kailcirtes" vēršas pie Latvijas lēmumpieņēmējiem, VAS "Latvijas Meži" un mežrūpniecības nozares un aicina pārstāt argumentos izmantot puspatiesības, lai pamatotu ciršanas apjomu palielinājumu un veicinātu intensīvas mežsaimniecības prakses.

"100 kailcirtes Latvijas simtgadei" ir iniciatīva, kuru 2017. gadā aizsāka vairākas organizācijas un privātpersonas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Zemkopības ministrijas ierosinātajiem grozījumiem Ministru kabineta "Noteikumos par koku ciršanu mežā".

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!