Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
28.07.2023

Lipkes memoriāls svinēs savu desmitgadi ar grupas "JUUK" koncertu

Komentē
0

Žaņa Lipkes memoriāls 30. jūlijā ielūdz uz desmitgades jubilejas svinībām, kuru programmā ir gan Maijas Meieres-Ošas stāstījums par Lipkes ģimeni un Kārļa Jankoviča dienasgrāmatas apskatīšana, gan grupas "JUUK" koncerts.

Žanis un Johanna Lipke lielāko daļu sava garā mūža nodzīvoja Ķīpsalā. Kara laikā viņi izglābuši vairāk nekā pussimta ebreju. 2013. gada 30. jūlijā Ķīpsalā tika atklāts Žaņa Lipkes memoriāls, kas, kā uzsver muzeja pārstāvji, tapis, pateicoties bijušā Latvijas premjerministra Māra Gaiļa nemitīgajiem pūliņiem un pārliecībai. 

"Es skaidri sapratu, ka Lipkes ir pelnījuši savu muzeju, tāpēc aicināju muzeju veidot talantīgākos cilvēkus. Gribēju, lai pasaulē izskan, ka Latvijā ir bijuši arī drosmīgi un nesavtīgi ebreju glābēji," saka Māris Gailis. 

2013. gadā muzeju atklāja Latvijas un Izraēlas valstu prezidenti Andris Bērziņš un Šimons Peress. Savā atklāšanas runā prezidents Peress sacīja:  "Es nedomāju, ka citur pasaulē būtu redzējis jebko līdzīgu šim muzejam. Tas ir ticības pilns, atšķirīgs, dziļš, saviļņojošs. Tas ir tādēļ, ka pats stāsts ir unikāls, drosmīgs un saviļņojošs. Un tāds ir arī Žanis Lipke. Es neesmu drošs, ka lielākā daļa cilvēku ir svēti, bet esmu pārliecināts, ka ir neliela daļa, kuri ir drosmīgi, labi, taisnīgi. Un es ticu, ka šī nelielā daļa glābj mūsu dzīvības."

Ideju par muzeju veidoja gan kinoforuma “Arsenāls” tēvs Augusts Sukuts, gan arhitekte Zaiga Gaile, tā koncepciju radīja LMA pasniedzējs un režisors Viktors Jansons un režisors Reinis Suhanovs, mākslinieks Kristaps Ģelzis smalki izzīmēja “Sukkah” telts sienas, skaņas partitūru rakstīja Jēkabs Nīmanis un tas bija spraigs un sarežģīts kopdarbs.  Muzejs turpinājis darboties visu šo laiku un svētdien aicina visus kopā nosvinēt muzeja desmitgadi.

17.30 muzeja pētniece Maija Meiere-Oša piedāvā stāstu par Lipkes ģimeni un tās palīgiem. Būs iespējams apskatīt arī Kārļa Jankoviča dienasgrāmatu, kurā viņš detalizēti aprakstījis ebreju glābšanas drosmes darbu, slēpņu veidošanu un viltības, kādas nācās izmantot, lai bēgļus nogādātu drošībā. 

"JUUK" koncerta sākums būs plkst. 19.00. Grupā "JUUK" apvienojušies profesionāli Latvijas alternatīvās, roka, folka un džeza scēnas mūziķi — komponists, dziesminieks, ģitārists Edgars Šubrovskis, komponiste, dziedātāja, flautiste Sniedze Prauliņa, komponists, multiinstrumentālists Oskars Jansons, vijolniece Rasa Pole, ģitārists Ričards Dauksts un bundzinieks Kalvis Sležis-Zaļkalns.

Ieeja pasākumā bez maksas. Vairāk informācijas mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!