Aktualitātes
28.06.2022

"Liepājas mākslas forums" atdzīvinās pamestās "Liepājas metalurga" rūpnīcas teritoriju

Komentē
1

Ar devīzi "Show me a good time!" šogad, no 30. septembra līdz 2. oktobrim mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas mākslas forums 22" piedāvās astoņus laikmetīgās mūzikas, dejas un foto mākslas notikumus, kā arī cirka izrādes un meistarklases ģimenēm.

"Pandēmijas un kara laikā radītās spriedzes nomākti mēs ilgojamies pēc "laba laika" un mēs Jums to sniegsim – We’ll show you a good time! Šogad festivālā "Liepājas Mākslas forums" laikmetīgā māksla "ieņems" aizejošā laikmeta industrijas telpu – "Liepājas metalurgu". Festivāls metālus pārkausēs nevis domnās, bet uz "Lielā dzintara" skatuves, un mākslas baudītāji paši būs tās radītāji. 3 dienas, 8 notikumi, 64 radītāji, 75 g serotonīna un neskaitāmi baudītāji!" šī gada festivālu piesaka koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" rīkotais festivāls pulcēs māksliniekus no Latvijas, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Somijas un Argentīnas.

Aplūkojot jauniešu identitātes veidošanos un izpratni par pievilcīgo un atraktīvo, koncertzāles mākslas telpā tiks atklāta starptautiski atzītā latviešu fotogrāfa Iljas Lipkina personālizstāde "YOU are the model! YOU are the majority!", kurā mākslinieks kritiski izvaicā jaunatnes un jaunības estetizāciju. Izstādi veidos lielformāta fotogrāfijas, kas tapušas divu fotosesiju ietvaros šopavasar Rīgā un Berlīnē.

"Liepājas Mākslas forumu" atklās salonmūzikas vakars – kā mājās, viesistabā – franču / argentīniešu mūziķu sabiedrībā. Trio "Surel, Segal & Gubitsch" apvieno trīs raksturus un balsis – Sebastjēna vijoli, Vinsenta čellu un Tomasa elektrisko ģitāru. Koncertā mūziķi ceļos starp izsmalcināti komponētām partitūrām un eksplozīvām improvizācijām, tango un skaņu eksperimentiem.

Vakara turpinājumā apmeklētājus uzlādēs DJ nakts "Klubnacht Berlin", kas koncertzāles futūristiskās aprises pārvērtīs par Berlīnes naktskluba "Berghain" māsu. Hipnotiski transcendentālos elektroniskās mūzikas setos, uz Ņujorku, Londonu, Berlīni un Rīgu apmeklētājus aizvedīs britu multimākslinieks Stīvens Vorviks (Stewen Warwick) un latviešu eksperimentālo skaņu meistars Kaspars Groševs.

Festivāla ietvaros pirmoreiz tiks atdzīvināta bijušās metālapstrādes rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorija. Horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un mūziķis Juris Kaukulis speciāli šim notikumam radījuši jaundarbu – muzikāli horeogrāfētu skatuves mākslas priekšnesumu. Pēc slēgtiem gadu desmitiem milzīgā teritorijas "skatuve" ļaus tuvāk ieraudzīt gan melnās metalurģijas pamestos skursteņus, gan ieklausīties, kā ķēžu cehā skan elektriskā ģitāra un smalkie dejotāju soļi.

Neierastu pieredzi apmeklētājiem sniegs deviņu izcilu skaņu mākslinieku ansamblis "soundinitiative" no Parīzes. Mākslinieki, kas nodarbojas ar telpisku, teatrālu un vizuālu koncertu veidošanu, atskaņos performatīvus un interaktīvus mūsdienu komponistu darbus, no kuriem daļa radīti skaņas izpētes institūtā IRCAM.

Svētdienas rītā Rīgas cirka mākslinieki Grēte Grosa (Grete Gross) no Igaunijas un Juha Mati Eskelinens (Juha-Matti Eskelinen) no Somijas ar pārsteidzošiem gaisa akrobātikas trikiem uzstāsies izrādē "Citroni un medus". Savukārt meistarklasēs pieredzējušie "Rīgas cirka skolas" skolotāji visiem interesentiem nodos savas prasmes vienkāršāk apgūstamās cirka mākslas disciplīnās.

Mākslas foruma noslēgumā izskanēs izcilā itāļu komponista Fausto Romitelli meistardarbs –  video opera "An Index of Metals" –, kas īstenā futūristu manierē apvieno žilbinošu orķestrāciju, metāliskas video projekcijas, elektrisku un psihodēlisku pasauli un soprāna balsi, kas spēlējas ar klausītāju. Šo abstrakto stāstījumu varēs dzirdēt valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga", poļu solistes Joannas Frešelas (Joanna Freszel) un Normunda Šnē interpretācijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!