Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
02.04.2024

Latvijas PEN turpmāk vadīs Katrīna Rudzīte

Komentē
0

Latvijas PEN gadskārtējā kopsapulcē tās līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Inga Gaile atskaitījās par viņas termiņa laikā valdes paveikto un notika jaunās valdes vēlēšanas. Jaunajā Latvijas PEN valdē biedri ievēlēja rakstnieci Dženu Andersoni, dzejnieci un rakstnieci Annu Auziņu, rakstnieci Elīnu Kokareviču, dzejnieku un atdzejotāju Ivaru Šteinbergu un dzejnieci Katrīnu Rudzīti. Valde par Latvijas PEN valdes priekšsēdētāju uz nākamajiem trim gadiem iecēla Katrīnu Rudzīti.

Katrīnai Rudzītei iznākuši divi dzejas krājumi "Saulesizplūdums" (2014) un "Ērti pārnēsājami spārni" (2020). Viņa ir darbojusies apvienībā "Sieviešu stendaps". Rudzītes recenzijas, esejas un viedokļraksti publicēti dažādos Latvijas medijos. Rudzīte aktīvi iestājusies par sieviešu, LGBTQ+ un cilvēku ar invaliditāti tiesībām; tāpat arī paudusi publisku atbalstu Palestīnai, vēršot sabiedrības uzmanību uz nepilnīgo informāciju par notikumiem Gazā un Rietumkrastā un dehumanizējošo naratīvu, kāds par palestīniešiem tiek veidots Latvijas medijos. 

Katrīna Rudzīte: "Uzskatu, ka dzīvojam laikā, kad tādu organizāciju kā PEN darbība ir jo īpaši būtiska. Ģeopolitiskā situācija tuvākajos gados, visticamāk, aizvien būs ļoti nestabila, radot dažāda veida apdraudējumu demokrātijas pastāvēšanai. Baiļu atmosfēra diemžēl ir arī ļoti laba augsne populismam, cenzūrai un dažādām sabiedrību šķeļošām sazvērestības teorijām. Tā nav mūsu sabiedrības stiprākā puse – saskatīt tos demokrātijas, izteiksmes un rīcības brīvības apdraudējumus, kas rodas pašas sabiedrības iekšienē. Arvien biežāk redzam naida runas izpausmes un draudus, kas tiek vērsti pret rakstniekiem un māksliniekiem (piemēram, vēršanās pret Signi Višku vai Gundegu Eveloni), parādās arī mēģinājumi ierobežot pulcēšanās brīvību, ko uzskatu par ļoti bīstamu signālu. Mūsu uzdevums ir pamanīt šādas tendences un par tām skaļi runāt, veicinot diskusiju un domas plurālismu. Tas bieži vien ir ļoti neērts uzdevums, kas prasa drosmi un arī visai daudz emocionālu resursu; bet tāpēc šajā organizācijā esam kopā, lai varētu cits citu iedrošināt un atbalstīt. Nedomāju arī, ka viss ir tikai drūmi un slikti – caur PEN darbību ir iespējams dot balsi mazāk pārstāvētām grupām, popularizēt jaunus, atšķirīgus skatījumus uz literatūru un sociāliem procesiem, veicināt solidaritāti un uzturēt cerību, ka plašāk atvērta un mums visiem drošāka pasaule ir iespējama."

Latvijas PEN ir daļa no Starptautiskā PEN – organizācijas, kas iestājas par vārda brīvību, rūpējas par cenzūras izskaušanu un pašcenzūras mazināšanos, iestājas par sabiedrībā diskriminēto grupu pārstāvniecību un aizstāvību. Latvijas PEN darbību atjaunoja 2018. gada 6. martā, par valdes priekšsēdētāju ievēlot rakstnieci Ingu Gaili, kura šī amata pienākumus pildīja divus organizācijas statūtos paredzētos termiņus. 

Tēmas
PEN
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!