Aktualitātes
03.07.2023

Kultūras pieejamības aģenti cenšas noskaidrot, vai Dziesmu svētki domāti visiem

Komentē
0

2023. gada ziemā apvienība "Colorize" un "Sustento" uzsāka iniciatīvu "Kultūras pieejamības aģenti", kur cilvēki ar dažāda veida invaliditāti dodas uz kultūras notikumiem un raksta par savu pieredzi, lai informētu plašāku sabiedrību un pievērstu uzmanību tam, cik izaicinoši var būt baudīt kultūras un mākslas notikumus tiem, kas pārvietojas ratiņkrēslā, vai saskaras ar dzirdes vai redzes traucējumiem. Kultūras pieejamības aģentu uzmanības centrā bija arī Dziesmu un deju svētki kā vērienīgs notikums, uz kuru ierodas dalībnieki ar dažādām vajadzībām. 

Tikko publiskoti arī pirmie Kultūras pieejamības aģentu secinājumi, piemēram, Dziesmu svētku mājaslapā neizdevies atrast pieejamības apraksts. Tāpat neizdodas atrast informāciju arī estrādes mājaslapā. Kultūras pieejamības aģentu pārstāve Lība Bērziņa norāda: "Iespējams, informācija ir kaut kur paslēpta. Bet, ja to nevar atrast ar pāris klikšķiem, tad var pieņemt, ka tās nav vispār. Informācijai par vides pieejamību jābūt viegli pieejamai un skaidrai, lai atvieglotu ikdienu cilvēkiem, kas saskaras ar kādiem ierobežojumiem." 

Nesaņēmuši atsaucību no Dziesmu svētku organizatoriem, kultūras pieejamības aģenti paši devās izpētē, lai noskaidrotu, cik pieejami būs Dziesmu svētki dažādām sabiedrības grupām. 

Bērziņa skaidro: "Gan uz vietas redzētais, gan informācija, kas vēlāk parādījās mājaslapā lika uzdot jautājumu atkal un atkal: Vai Dziesmu svētki ir pieejami visiem? Un, kam vispār tie  ir domāti? Pirms pašiem svētkiem parādījās informācija par specializētām stāvvietām un labierīcībām cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Bet kā ar pārējo? Skatuves redzamību? Titriem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, lai uztvertu dziesmu vārdus? Arī organizatoru ziņa, ka ir nopietni ierobežojumi bērniem, kas vēl pārvietojas ratos un "Satori" raksts, liek domāt, ka Dziesmu svētki nav domāti visiem, bet izredzētajiem. Savukārt cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem paredzētas tikai tiešraides (kā izdodas saprast pēc pieejamās informācijas)."

Plašāk ar kultūras pieejamības aģentu izpēti var iepazīties blogā, kur regulāri tiek ievietoti autoru pieredzes raksti. Kā uzsver bloga veidotāji, kultūras pasākumos ir ne vien jādomā par vides pieejamību, bet jānorāda detalizēta informācija par reālo situāciju, lai cilvēki var laikus sagatavoties apmeklējumam.

Tāpat Lība Berziņa uzsver, ka tik vērienīgā pasākumā kā Dziesmu svētki jābūt iekļaušanas koordinatoram, kas sistemātiski organizētu vides pieejamību un informētu mērķa grupu, kā arī palīdzētu izvairīties no apjukuma, kāds šobrīd izveidojies. Tāpat iniciatīvas veidotāji uzsver –  tās ideja nav kritizēt, bet sniegt konstruktīvu kritiku, lai kultūras iestādes uzlabotu savu pieejamību, kā pīlārus vides pieejamībā izvirzot attieksmi, labo gribu un informētību. Veidotāji uzsver, ka tās ir cilvēku pamattiesības līdzvērtīgi piedalīties gan sabiedriskajā dzīvē, gan kultūrā un mākslā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!