Aktualitātes
22.08.2007

Keruaka 'Ceļā' svin 50 gadu jubileju un nezaudē aktualitāti

Komentē
0

„Nav daudz grāmatu, kuras tik veiksmīgi novecotu - ik gadu 100 tūkstošu Amerikā pārdotu kopiju,” sveicot Džeka Keruaka (1922 - 1969) romānu Ceļā 50 gadu jubilejā, raksta The New York Times. „Autobiogrāfiskā apziņas plūsms Ceļā, kurā fiksēta draugu Sala Paradaiza un Dīna Moriartija blandīšanās pa Ameriku dzerot, klausoties džezu un iesaistoties mīlas dēkās, brīvestīgais un dumpinieciskais gars joprojām saista gados jaunus lasītājus visā pasaulē.”

Ceļā pirmpublicējums iznāca 1957.gada 5.sepetmbrī. Par godu notikuma apaļajai gadskārtai izdevniecība Viking iepriekšējā nedēļā izdevusi pilno Ceļā versiju, kuru Keruaks savulaik iesniedza izdevniecībai sarakstītu uz 120 pēdu gara ruļļa. Savukārt Ņujorkas publiskā bibliotēka godinot bitniku paaudzes spilgtāko pārstāvi novembrī atklās izstādi ar oriģinālo rulli un citiem priekšmetiem no Keruaka arhīviem.

The New York Times aptaujātie eksperti uzskata, ka Ceļā savu popularitāti saglabā ne vien tādēļ, ka tā ir obligātā literatūra skolā, bet arī dēļ tā, ka šis darbs patiesi turpina iedvesmot. Drīzumā klajā nāks jauna Ceļā kino versija, uz Keruaka daiļradi atsaucas mūziķi no Boba Dilana līdz Beastie Boys. „Ar savu sliktā zēna tēlu un nepiespiesto darba ētiku Keruaks ir rokenrola zvaigznes versija rakstniecībā. Viņa iemiesotā brīvība jaunatnes vidū joprojām ir aktuāla” laikraksta pauž kādas jaunas amerikāņu rokgrupas pārstāvis.

Par spīti lielajai popularitātei gados jaunās populācijas vidū, akadēmiķi Ceļā sevišķi nopietni neuztver. „Tā ir viena no tām grāmatām, kuru tu 18 gados lasi ar lielu aizrautību, bet pārlasot 35 vai 50 gadu vecumā, tevi mulsina tās hiperromantiskais gars un puķainā pārbagātība,” pauž misters Ferlingeti no Kolumbijas universitātes - Džeka Keruaka alma mater. Profesore Duglasa jau vairāk nekā desmit gadu Ziemeļkarolīnas universitātē piedāvā Ceļā lasījumu minoritāšu un dzimtes studiju kontekstā. Par spīti kritiskajam skatījumam, viņas lekciju kursam ik gadu piesakās vidēji sešas reizes vairāk studentu, nekā šis kurss spētu uzņemt.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!