Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
19.04.2023

Helsinkos notiks Baltijas valstu skatuves mākslu festivāls "Baltic Take Over"

Komentē
0

Drīzumā skatuves mākslinieki no Baltijas valstīm "pārņems" Helsinku pilsētu, lai prezentētu darbus festivālā "Baltic Take Over" – jaunā Baltijas valstu skatuves mākslas festivālā, kas no 7. līdz 11. jūnijam norisināsies vairākās Helsinku mākslas telpās. Projekts uzsākts pēc Latvijas Jaunā teātra institūta iniciatīvas kopā ar Baltijas valstu partneriem: "Kanuti Gildi Saal" no Igaunijas un Lietuvas Dejas informācijas centru.

"Baltic Take Over" mērķis ir rast veidu, kā plašāku starptautisko auditoriju iepazīstināt ar Baltijas valstu skatuves mākslu, laužot pat tuvējās kaimiņvalstīs valdošo priekšstatu par Baltijas valstīm kā vienu lielumu un ļaujot skatītājiem iepazīt mūsu atšķirīgās balsis, kas nebūt nav vienkāršas un savstarpēji saskanīgas.

""Baltic Take Over" ir festivāls, radikāls eksperiments, īsais kurss Baltijas skatuves mākslā un galamērķis ceļojumam no Lietuvas līdz Somijai. Katras valsts partneru kuratori ir aicinājuši māksliniekus no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas "pārņemt" Somijas galvaspilsētu," stāsta veidotāji.

Latviju ar divām pirmizrādēm un vienu festivāla "Homo Novus" apmeklētāju favorītu pārstāvēs teātra trupa "Kvadrifrons", kā arī biedrības "Sansusī" un "Laukku", iepazīstinot Somijas publiku ar Latvijas skatuves mākslas telpu.

Biedrības "Sansusī" izrāde "Savādi cilvēki stāv ļoti savādi" ir spilgta izrāde bērniem koncertšova formā, kurā analogo sintezatoru skanējums apvienots ar operas balsi un kino projekcijām. To veido Platona Buravicka vokālais cikls baritonam un analogajiem sintezatoriem, kura pamatā ir Daniila Harmsa dzeja bērniem Kārļa Vērdiņa atdzejojumā.


Teātra trupas "Kvadrifrons" pirmizrāde "Kad guļošais mostas" stāsta par pieciem nemirstīgiem zombijdraugiem, kas bezgalīgi dreifē kādā nomaļā lauku ciematiņā, miroņu pārņemtā pasaulē. Viņus ieskauj sabiedrība, tomēr viņi vienmēr ir vieni. Viņi neaug, nepiepildās, nedilst un nemainās. Viņiem nav ne māju, ne jēgas. Acīmredzot, kaut kas ir nogājis greizi. "Kad guļošais mostas" ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm, vairākkārtēju Sniegbaltītes modināšanu, Bonijas Taileres smeldzīgo superhitu, saplīsušu vēja ģeneratoru, milzīgu spoguli un vēl milzīgāku caurumu.

Biedrības "Laukku" pirmizrāde "Izsapņot ārthausu" vedīs skatītāju ceļojumā ar māksliniekiem, kas pēta būvniecības nozares darba sarežģītību. Izrāde ir dialogs starp celtniekiem un māksliniekiem – divām grupām, kas paradoksālā kārtā atrodas uz "mākslas namu veidošanas sistēmas" zemākajiem pakāpieniem. Izrādes mērķis ir norādīt uz imigrācijas un sociāli ekonomiskām problēmām, kur ideāls mākslas nams ir sabiedrības atstumto un privileģēto cilvēku tikšanās vieta un vienlaicīgi sapņu ēkas tēls.

Pasākumi notiks vairākās Helsinku mākslas telpās – laikmetīgās mākslas muzejā "Kiasma", "Annantalo", "Viirus Theatre", "Mad House Helsinki", "Tanssin talo", "Theatre Takomo".

Pilna festivāla programma un biļešu iegāde pieejama mājaslapā

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!