Foto: Reinis Oliņš
 
Aktualitātes
27.08.2019

Foto: Festivālā "Rīga Jūrmala" uzstājas Zubins Meta, Juidzja Vana un Izraēlas filharmoniskais orķestris

Komentē
0

Ar pieciem koncertiem izskanējusi jaunā mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" trešā nedēļas nogale, kuras centrā bija Izraēlas filharmoniskā orķestra un diriģenta Zubina Metas koncerts svētdien. Šajā nedēļas nogalē festivālā uzstājās arī tādi solisti kā pianisti Juidzja Vana, Jans Ļiseckis, Deniss Kožuhins un vijolniece Aleksandra Konunova.

Šajās dienās uz festivālu bija ieradušies 26 ārvalstu mediju pārstāvji no 13 valstīm, tostarp no Lielbritānijas, Vācijas, Austrijas, Šveices, Kanādas, Spānijas, Izraēlas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas. 25. augusta koncerts tika tiešraidīts gan Latvijas Televīzijā, gan starptautiskajā kanālā – "Medici.tv".

Festivāla "Rīga Jūrmala" uzmanības centrā ir simfoniskie orķestri, pasaules līmeņa diriģenti un dažādi solisti. Līdz šim Rīgā un Jūrmalā muzicējuši jau tādi orķestri Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris (IFO) un Zubins Meta, kā arī Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, savukārt festivāla pēdējā nedēļas nogalē tajā viesosies Londonas simfoniskais orķestris Džanandreas Nozedas vadībā.

Pirmspēdējā festivāla nedēļas nogalē programmas centrā bija Izraēlas filharmoniskais orķestris un indiešu izcelsmes Izraēlas diriģents Zubins Meta (1936), kurš savulaik vadījis arī Monreālas un Losandželosas simfoniskos orķestrus, bijis Bavārijas Valsts operas un Ņujorkas filharmoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, kā arī Florences "Maggio Musicale" festivāla muzikālais vadītājs un galvenais diriģents. Nu jau vairākas desmitgades Meta ir viens no pieprasītākajiem diriģentiem pasaulē.

Abi festivāla koncerti, kuros uzstājās Izraēlas filharmoniskais orķestris, uzskatāmi par vēsturiskiem, jo šogad diriģents Zubins Meta atvadīsies no sava orķestra, pie kura pults ir bijis 50 gadus. IFO jau kopš tā dibināšanas brīža ir iekarojis stabilu vietu pasaules izcilāko orķestru virsotnē un ar savām koncertprogrammām regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs un festivālos. Orķestri 1936. gadā dibināja izcilais vijolnieks Broņislavs Hūbermans, bet orķestra inaugurācijas koncertu diriģēja 20. gs. leģenda – maestro Arturo Toskanīni. 1969. gadā maestro Zubins Meta tika iecelts par orķestra muzikālo padomnieku, bet 1977. gadā kļuva par tā māksliniecisko vadītāju. Savukārt 1988. gadā par orķestra laureātdiriģentu kļuva pasaulslavenais amerikāņu komponists un diriģents Leonards Bersteins. 1992. gadā par goda viesdiriģentu tika iecelts izcilais maestro Kurts Mazurs, bet 2011. gadā par galveno viesdiriģentu kļuva Džanandrea Nozeda.

Koncertā kopā ar Metu un IFO uzstājās ķīniešu izcelsmes pianiste Juidzja Vana (1987), kas klavierspēli apguvusi pie Leona Fleišera un Maikla Tilsona Tomasa. Vana koncertējusi kopā ar Bostonas simfonisko orķestri, Cīrihes Tonhalles orķestri, Ņujorkas filharmonisko orķestri, Berlīnes filharmonisko orķestri un citiem pasaules līmeņa kolektīviem, kā arī uzstājas pasaules prestižākajos klasiskās mūzikas festivālos un koncertos.

Koncertā skanēja viens no visbiežāk atskaņotajiem Sergeja Rahmaņinova opusiem – Trešais klavierkoncerts, kuru dēvē par vienu no grūtākajiem klavierkoncertiem, kas no izpildītāja prasa nevainojamu tehniku un muzikalitāti, kā arī mūzikas vēsturē nozīmīgā Hektora Berlioza "Fantastiskā simfonija".

Savukārt festivāla pēdējā nedēļas nogalē 31. augustā un 1. septembrī kopā ar Londonas simfonisko orķestri un kā solisti muzicēs vijolnieks Vadims Repins (31.08.), pianists Sondžins Čo (30.08.), soprāns Dzjina Fana (31.08.), čellists Edgars Moro (1.09.) un pianists Likā Debargs (01.09.).

Vairāk par festivālu "Rīga Jūrmala" lasi šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!