Aktualitātes
10.08.2019

Festivālā "Rīga Jūrmala" uzstāsies Rīgā dzimušais čellists Miša Maiskis

Komentē
0

16. un 18. augustā ar diviem koncertiem Dzintaru koncertzālē viesosies pasaulē pazīstamais čellists, bijušais rīdzinieks Miša Maiskis.

16. augustā viņš sniegs kamermūzikas koncertu ar savu meitu, pianisti Liliju Maiski, bet 18. augustā ar Krievijas Nacionālo orķestri un diriģentu Mihailu Pļetņovu atskaņos Kamila Sensānsa koncertu čellam ar orķestri.

Čellists Miša Maiskis (1948) dzimis Rīgā, te arī sācis mācīties čellu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Maskavas konservatorijā viņš skolojies pie Mstislava Rostropoviča un Gregora Pjatigorska. "Viens no čellistu jaunākās paaudzes izcilākajiem talantiem. Viņa spēlē dzejiskums un izsmalcināts delikātums apvienojas ar varenu temperamentu un spožu tehniku," par Maiski savulaik teicis Rostropovičs.

Pēc emigrēšanas uz Izraēlu 1973. gadā Mišas Maiska karjeras ceļi veduši viņu uz Londonu, Parīzi, Berlīni, Vīni, Ņujorku, Tokiju un daudziem citiem nozīmīgiem mūzikas dzīves centriem.

Maiskis uzstājas visos nozīmīgākajos starptautiskajos festivālos, ir sadarbojies ar Leonardu Bernsteinu, Šarlu Dituā, Karlo Mariju Džulīni, Valēriju Gergijevu, Lorinu Māzelu, Zubinu Metu, Džeimsu Levainu, Džuzepi Sinopoli, Danielu Barenboimu un citiem diriģēšanas grandiem. Viņa partneri kamermūzikas programmās bijuši Marta Argeriča, Jevgeņijs Kisins, Ichaks Perlmans, Radu Lupu, Jurijs Bašmets, Džošua Bells, Žanīne Jansena, Gidons Krēmers, Julians Rahlins, Vadims Repins un daudzi citi.

Būdams "Deutsche Grammophon" mākslinieks, viņš 30 sadarbības gados ir ieskaņojis vairāk nekā 35 albumus ar pasaules labākajiem orķestriem – Vīnes filharmonisko orķestri, Berlīnes filharmonisko orķestri, Londonas simfonisko orķestri, Izraēlas filharmonisko orķestri, Parīzes orķestri un daudziem citiem. Šie ieskaņojumi ieguvuši plašu balvu klāstu – no "ECHO Klassik" līdz "Diapason d'or" un "Grammy" nominācijām. Viņa jaunākais, 2018. gada augustā izdotais albums "Adagietto" ir ļoti personisks, jo ieskaņots kopā ar meitu pianisti Liliju Maisku, un tajā iekļauti arī koncertieraksti, kuros muzicēts kopā ar Martu Argeriču, Žanīni Jansenu, Julianu Rahlinu un Mišas Maiska dēlu Sašu. Šajā albumā īstenojies arī kāds Mišas Maiska sapnis – viņš viens pats ir ieskaņojis pilnīgi visus ieraksta celiņus Mālera 5. simfonijas "Adagietto", izņemot vienīgi arfas partiju.

Mišam Maiskim patīk vērienīgi un fokusēti projekti – tā 2000. gadā viņš apceļoja pasauli, vairāk nekā 100 koncertos atskaņodams tikai un vienīgi Johana Sebastiāna Baha mūziku. Visas Baha Svītas čellam solo viņš ir ieskaņojis trīs reizes un laidis klajā arī video.

Jau ziņots, ka šovasar Latvijā notiek jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls "Rīga Jūrmala", kura programmā Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā operā un Dzintaru koncertzālē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!