Aktualitātes
01.09.2022

Ar "Netflix" pirmizrādi sākas Venēcijas filmu festivāls

Komentē
0

79. Venēcijas filmu festivālu trešdien atklāja straumēšanas platformas "Netflix" filma "White Noise", bet "Zelta lauvas" balvu par mūža ieguldījumu saņēma franču aktrise Katrīna Denēva. 

Režisora Noa Baumbaha "White Noise" ir viena no vairākām "Netflix" filmām, kas šogad pretendē uz festivāla galveno godalgu – "Zelta lauvas" balvu. Festivālā pirmizrādi piedzīvos arī režisora Endrjū Dominika filma "Blonde", kas vēsta par Merilinas Monro traģisko dzīvi, un Alehandro Gonzaleza Injaritu filma "Bardo" meksikāņu režisora iepriekšējās filmas "Putncilvēks" (Birdman) un "Cilvēks, kurš izdzīvoja" (The Revenant), kas saņēma "Oskara" balvas, arī pirmizrādes piedzīvoja tieši Venēcijas filmu festivālā. 

Trešdien festivālā ieradās arī franču aktrise Katrīna Denēva, lai saņemtu "Zelta lauvu" par mūža ieguldījumu. Denēva festivālā pirmoreiz piedalījās 1967. gadā ar filmu "Dienas skaistule" (Belle de Jour). 

Venēcijas filmu festivālā pirmizrādi piedzīvos arī režisora Lukas Gvadanjīno jaunākā filma "Bones and All", kurā galveno lomu atveido Timotijs Šalamē. Aktieris filmā atveido jaunu kanibālu, kurš, mīlestības vadīts, dodas ceļojumā pāri Amerikai. Šis ir otrais projekts, kurā Šalamē sadarbojas ar Gvadanjīno – pirms dažiem gadiem aktieris guva atpazīstamību viņa filmā "Sauc mani savā vārdā" (Call Me By Your Name). 

Ilgi gaidīta ir arī filmas "The Whale" pirmizrāde, kurā uz lielajiem ekrāniem pēc divdesmit gadu pārtraukuma atgriezīsies aktieris Brendans Freizers. Filmas režisors Darens Aronovskis ir ilggadējs Venēcijas filmu festivāla dalībnieks, kurš 2008. gadā jau saņēma "Zelta lauvu" par filmu "Cīkstonis" (The Wrestler) un festivālā pirmoreiz publikai izrādīja ar Oskaru apbalvoto filmu "Melnais gulbis" (Black Swan). 

Šogad kā ierasts festivālā dominē Holivudas un Rietumeiropas filmas, bet zīmīgs izņēmums ir Irānas filmu veidotāja Džafara Panahi "No Bears", kuras izrādīšana notiek mēnesi pēc režisora ieslodzījuma Teherānā, kur masveidā arestēti disidenti.  

Venēcijas filmu festivāla atklāšanā video uzrunu sniedza arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš Krievijas uzsākto karu nosauca par šausmām, kas "ilgst nevis 120 minūtes, bet jau 189 dienas". Zelenskis pauda: "Kultūras darbinieki, filmu režisori, producenti, aktieri – jūs esat no vienas ģimenes, jūsu nostāja ir svarīga. Jūsu balsis ir svarīgas. Jūsu vārdiem ir spēks. Mazākais, ko varat darīt, ir neklusēt." 

Šogad pasaules vecākajam filmu festivālam aprit 90 gadu. 79. Venēcijas filmu festivāla žūriju vada aktrise Džuliana Mūra. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!