Aktualitātes
23.05.2013

Starptautisko Bukera prēmiju saņem Lidija Deivisa

Komentē
0

Amerikāņu rakstniece Lidija Deivisa ieguvusi starptautisko Bukera prēmiju, uz kuru kopš 2005. gada var pretendēt jebkurš rakstnieks, kura darbi ir sarakstīti vai tulkoti angļu valodā. Balva tiek pasniegta reizi divos gados.

65 gadus vecā rakstniece lielākoties zināma kā stāstu un eseju autore. Savas literārās darbības laikā viņa publicējusi tikai vienu romānu – "The End of the Story". Deivisa īpaši izceļas ar to, ka viņas stāsti ir patiešām īsi – dažos no tiem ir tikai pāris teikumi, un garākie ir divas trīs lappuses gari. Tomēr nepacietībā apvainot rakstnieci nevarētu – viņa iztulkojusi vairākus pamatīgus franču literatūras klasikas darbus, tai skaitā Marsela Prusta "Svana pusē" un Gistava Flobēra "Bovarī kundzi".

Žūrija piešķīra Deivisai 60 000 sterliņu mārciņu lielo prēmiju par "sasniegumiem literatūrā pasaules mērogā".

Bez Deivisas uz starptautisko Bukera prēmiju pretendēja vēl deviņi rakstnieki, to vidū arī Vladimirs Sorokins, horvātu izcelsmes kanādiešu rakstnieks Jozips Novakovičs, Pulicera balvas laureāte Merilina Robinsone, ķīniešu rakstnieks Jaņs Lianke, pakistāniešu rakstnieks Intizars Huseins, izraēliešu romānists Ārons Apelfelds, indiešu rakstnieks un kritiķis U. R. Anantamurti, franču romāniste un dramaturģe Marī Ndjaia un šveicietis Pēters Stams.

Iepriekšējos gados prēmiju saņēmis Filips Rots, kanādiešu stāstu rakstniece Elisa Manro, nigēriešu prozaiķis un dzejnieks Činua Ačebe un albāņu rakstnieks Ismails Kadare.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!