"Cie Monad" (Francija) meditatīvā izrāde "Yin Zero".
 
Aktualitātes
09.08.2023

Virtuves rīki, sūfiji un sociālā hierarhija: sākas festivāls "Re Rīga!"

Komentē
0

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā "Re Rīga!" šogad galvenā uzmanība veltīta klaunādes, objektu manipulācijas un žonglēšanas izrādēm. Festivāls norisināsies no 15. līdz 20. augustam Rīgas cirkā un pilsētvidē – Vērmanes dārzā.

Kā ierasts, festivāla programmā iekļautas gan maksas, gan bezmaksas, gan ģimenēm, gan pusaudžiem un pieaugušajiem adresētas izrādes. Šoreiz viesi ieradušies no dažādiem pasaules reģioniem – no Katalonijas, Spānijas, Francijas, Zviedrijas, Somijas, Argentīnas un Baltijas valstīm.

Šovasar festivāls "Re Rīga!" notiks 11. reizi un aicinās uz sālsmaizi nesen renovētajā Rīgas cirka arēnā, kur tiks svinēta ierašanās tēma – atgriešanās atjaunotajās mājās, ierašanās jaunā vai jau pazīstamā zemē un ierašanās neparastā un varbūt pat neiespējamā pasaulē.

Izrāde "Pačamamo", Cronopio (Argentīna, Latvija) 

Visu vecumu auditorijai paredzētā klauna Cronopio (Argentīna, Latvija) izrāde "Pačamamo" ir stāsts par kādu ne īpaši veiklu ceļotāju, kura koferī satilpinātas gan noderīgas, gan pavisam savdabīgas lietas. Apvienības "Kapsel" (Zviedrija) izrāde "Aparāts" pievērsīsies eksperimentiem laikā un telpā – optiskajiem brīnumiem un ikdienišķu objektu pārvērtībām. Objektu manipulācija un sadzīves (galvenokārt, virtuves) rīki būs sastopami arī asprātīgi ritmiskajā Federiko Menini (Argentīna/Spānija) izrādē "Oyun" ("Spēle"). Festivāla programmā iekļauta arī "Cie Monad" (Francija) meditatīvā izrāde "Yin Zero", kurā ietvertas atsauces uz sūfiju kultūru.

Izrāde "Oyun", Federiko Menini (Argentīna, Spānija)

"La Triochka" (Francija) akrobātikas valodā runās par sociālo hierarhiju un dažādiem attiecību modeļiem. Starptautiskās cirka platformas "circusnext" 2023. gada finālistu "Recover Laboratory" (Somija) darbizrāde (izrādē, kas vēl atrodas tapšanas procesā) "Mazāks par trīs" ļaus ielūkoties tās tapšanas procesā, bet Adrians Švarcšeins (Spānija) un Jūrate Širvīte-Rukštele (Lietuva) staigājamajā izrādē "Arrived" ("Ierašanās") aicinās skatītājus sev līdzi retro noskaņu pasaulē, kur pārsteigumi mīt ik uz soļa – āra kafejnīcā, uz parka soliņa un pat strūklakā.

Viena no festivāla kulminācijām būs pieaugušo auditorijai paredzētā apvienības "Los Galindos" (Katalonija) melnā humora izrāde "Beigts no smiekliem" – asprātīga tiesas prāva, kurā kāds no komiķiem tiek tiesāts par skatītāja nosmīdināšanu līdz nāvei.

"Beigts no smiekliem", "Los Galindos" (Katalonija)

Festivāla "Re Rīga!" radošais direktors Mārtiņš Ķibers stāsta, ka sākotnēji, 2013. gadā, "Re Rīga!" bijis iecerēts kā vienreizējs Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada iesildīšanas pasākums, taču, pateicoties publikas milzīgajai atsaucībai, festivāls kļuvis par ikgadēju notikumu un norisināsies jau 11. reizi: "Šovasar festivāls svin ierašanās tēmu – pēc ilgāka laika festivālā ierodas mākslinieki no dažādām pasaules malām – sūfiji, klauni un retro tēli no pagājušā gadsimta. Turklāt festivālam šī ir ierašanās un atgriešanās nu jau renovētajā Rīgas cirka arēnā, kas ļauj uzņemt daudz jaudīgākas izrādes nekā iepriekš."

Festivāla programmā iekļautas arī vairākas bezmaksas meistarklases esošajiem un topošajiem cirka māksliniekiem, kam tiek piedāvāta iespēja iepazīt laikmetīgo žonglēšanu, kā arī izrāžu veidošanu ārpus tam paredzētām telpām. Paredzēta arī īpaša meistarklase jaunajiem skatuves māksliniekiem. Savukārt esošajiem un topošajiem skatuves mākslu kritiķiem pieejama cirka kritikas meistarklase.

Festivāla "Re Rīga!" programma aplūkojama mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!