Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
27.04.2023

Viļņā atklāta 700. jubilejas gada centrālā izstāde

Komentē
0

22. aprīlī "MO muzejā" Viļņā atklāta vērienīga izstāde "Viļņas pokers" – viens no galvenajiem pilsētas 700. jubilejas gada programmas notikumiem. 

Eiropā pazīstamā lietuviešu teātra režisora Oskara Koršunova un mākslinieka Gintara Makareviča kūrētā izstāde balstīta pasaulē visvairāk tulkotajā lietuviešu literatūras darbā – 1989. gadā izdotajā Ričarda Gavēļa romānā "Viļņas pokers". Romānā Gavēlis dekonstruē padomju realitāti un, izmantojot asus leņķus, raksta par džezu, arhitektūru, mākslu, sabiedrību un multikulturālismu. Romāns kļuvis par simbolu radošai brīvībai un centieniem atbrīvoties no padomju ietekmes.

"Romānā Viļņa attēlota kā sarežģīta, haotiska, sapņiem līdzīga pilsēta, kurā nav nekā konkrēta vai īsta. Tas bija sākumpunkts izstādei, kas veidota kā universāla pasaka un nav iegrožota konkrētā laikā vai vietā," stāsta "MO muzeja" vadītāja Milda Ivanauskiene.

Izstādē ietvertie mākslas darbi aptver laikposmu no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām un aicina atklāt Viļņu caur skaņu, attēliem un tekstu. Ekspozīcija aizsākas padomju laika pēdējos gados un atspoguļo turpmākos pilsētas pārtapšanai nozīmīgos periodus un tēmas, kas bija aktuālas gan 80. gados, gan mūsdienās: apzināta eksistence, brīvība domāt kritiski un radoši, cīņa par būtiskām cilvēktiesībām un vērtībām. Ceļojums cauri Viļņai dažādos laika periodos mudina apmeklētājus izpētīt pilsētas daudzveidīgās nacionālās un kultūras identitātes.

Oskars Koršunova uzsver, ka izstāde ved cauri metaforiskajai Viļņai. "Mēs ceļojam pa izstādi kā labirintā, un mums ir brīvība romāna plašai interpretācijai, tāpēc esam izvēlējušies māksliniekus, kas telpas nevis ilustrētu, bet interpretētu," komentēja režisors.

Izstāde "Viļņas pokers" būs apskatāma visu jubilejas gadu, no 2023. gada 22. aprīļa līdz 2024. gada 28. janvārim.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!