Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
23.02.2024

Uzsāk kustību lasītprasmes veicināšanai "Restarts lasīšanai"

Komentē
0

Latvijas Nacionālā bibliotēka ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu sadarbībā ar partneriem 2024. gadā uzsāk plašu sabiedrības iesaistes kustību "Restarts lasīšanai".

"Restarts lasīšanai" ir sabiedrības iesaistes kustība augstākā līmeņa lasīšanas atbalstam, lai nostiprinātu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā un pilnveidotu jaunās paaudzes lasītprasmi. Tā ir izglītības ieguves pamatprasme, kas nepieciešama, lai izprastu ne vien humanitāros priekšmetus, bet arī matemātiku, fiziku un citas eksaktās zinātnes. Pētījumi liecina, ka grāmatu lasīšana veicina kritisko domāšanu, empātiju, zinātkāri un analītiskās prasmes, palīdz saprast cēloņu un seku attiecības un uzlabo koncentrēšanos.

Sabiedrības iesaistes kustība "Restarts lasīšanai" ir nepieciešama Latvijas sekmīgai nākotnei. Nācijas labklājība, akadēmiskie panākumi, sociālekonomiskā kapitāla spēks un demokrātija ir atkarīga no lasīšanas izplatības sabiedrības kopienās.  

Sabiedrības iesaistes kustības partneri un veicinātāji ir valsts institūcijas – ministrijas, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), Valsts izglītības satura centrs; pašvaldības – bibliotēkas un skolas, kuras aktīvi īsteno savas un nacionāla līmeņa lasītveicināšanas programmas; kā arī lasītprieka vēstneši – aktīvi cilvēki, kurus vieno mīlestība pret grāmatām un atbildība par to, kādas izaugs nākamās paaudzes.  

"Restarts lasīšanai" ir daudzveidīgu pasākumu kopums dažādos iesaistes līmeņos.  Tas ar jaunu enerģiju turpinās LNB lasīšanas veicināšanas iniciatīvas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija", "Grāmatu starts" un "Skaļās lasīšanas sacensības". Kustības laikā tiks uzrunāti daudzu gadu laikā nominētie lasīšanas vēstneši no visiem Latvijas novadiem, kuri ar savu piemēru motivē jauno paaudzi lasīt. Tiks turpināts publiskajām bibliotēkām nozīmīgo grāmatu iepirkums, dodot iespēju ikvienam lasītājam reģionos tikt pie jaunākajām grāmatām. 

LR Izglītības un zinātnes ministrija rosinās ikdienas lasīšanas  treniņus skolās, kā arī finansiāli atbalstīs skolotāju, bibliotekāru un citu lasīšanas veicinātāju profesionālo pilnveidi.

Izstādē "Skola 2024" 23. februārī plkst. 11.00 notiks diskusija par lasītprasmes veicināšanu "Grāmatas restarts – jaunumi izglītības un kultūras jomu sadarbībā". Diskusijā, ko vadīs Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka, piedalīsies LR Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Agnese Lāce un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!