Kadrs no filmas.
 
Aktualitātes
07.03.2024

Tiks izrādīta no 40 tūkstošiem gleznu veidotā animācijas filma "Lauku ļaudis"

Komentē
0

Kinoteātros visā Latvijā no 15. marta nonāk režisoru Dorotas Kobielas Velšmanes un Hjū Velšmana jaunākais darbs – pilnmetrāžas animācijas filma "Lauku ļaudis". Ievērojamā poļu autora, Nobela prēmijas ieguvēja Vladislava Reimonta tetraloģijas "Zemnieki" ekranizācija teju 40 tūkstošos eļļas gleznojumos atdzīvina simts gadus senu lauku ļaužu paražu un aizliegtās mīlestības stāstu.

Gleznieciskā teiksma krāšņos otu triepienos izzīmē 19. gadsimta lauku dzīvi un jaunās zemnieces Jagnas aizliegtās mīlas stāstu Latvijai pazīstamos dabas, laika un uzskatu griežos. Jo vairāk sieviete pretojas ciema nerakstītajiem likumiem, jo skaidrāka kļūst paaudžu paaudzēs ieaustā patriarhālā pasaules kārtība.

Mainoties gadalaikiem, starp tradīcijām, krāšņajām dabas ainavām un Lipces ciemata ikdienu atklājas varoņu skaudrie likteņstāsti. Četru gadalaiku cikls ir ne tikai ikdienas rūpju fons, kas uz ekrāna iekrāsots sulīgos eļļas krāsu toņos, bet arī savstarpējo attiecību analoģija. Pārlaicīgā, gleznojumos atklātā stāsta par cilvēka postošo un dziedējošo būtību gadalaiku un gadsimtu mijā pamats rodams 1924. gadā Nobela prēmiju saņēmušā poļu literāta Vladislava Reimonta romānā. Atsedzot ikdienas ritmu, lauku ainavas un paražu nastu Polijas zemnieku sētā, kā stāstā, tā uz ekrāna redzamajās gleznās "Lauku ļaudis" savij radniecīgus motīvus arī ar latviešu autoru Blaumaņa un Virzas veikumu. Savukārt par animācijas stilistikas galveno iedvesmas avotu kalpojuši romāna autora Reimonta laika biedru, poļu modernistu jeb Jaunās Polijas novirziena pārstāvju darbi, kā arī citu Eiropas reālisma un impresionisma mākslinieku daiļrade.

Animācijas režisoru pāris pirms vairākiem gadiem īstenoja savu pirmo eļļas gleznu animācijas projektu pilnmetrāžas filmas formātā. Toreiz, piesaistot 115 māksliniekus, kas kopā uzgleznoja ap 65 000 kadru Vinsentam van Gogam raksturīgajā postimpresionālisma stilā, tapa Amerikas Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nominētā animācijas pilnmetrāžas filma "Mīlošais Vinsents" (Loving Vincent, 2017). "Lauku ļaudis", Velšmanu jaunākais kopdarbs, kas 2023. gadā izvirzīts kā Polijas kandidatūra "Oskaram" labākās starptautiskās filmas kategorijā, ir vēl ambiciozāks un tehniski sarežītāks projekts. Turpinot izmantot eļļas gleznojumus, meistarīgās gleznās un animācijas rindās māksliniekiem un animatoriem izdevies atveidot arī vērienīgu kameras kustību amplitūdu un vizualizēt Reimonta poētiskās ainavas. Vairāk nekā gada garumā sastrādājoties ar māksliniekiem no Polijas, Serbijas, Lietuvas un Ukrainas, tapuši teju 40 tūkstoši eļļas gleznu, kas kopā izveidojušas neatkārtojamu, rotoskopijai līdzīgu, bet roku darbā īstenotu Reimonta lauku ļaužu realitātes attēlojumu.

"Lauku ļaudis", kas "RIGA IFF" jubilejas sezonas filmu programmas ietvaros pulcējusi skatītājus piepildītas zāles vairākos seansos, nu pievienojusies citām "RIGA IFF Kolekcijas" filmām. "RIGA IFF Kolekcija" ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas. Tās, ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, turpina savu ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros un citos izrādīšanas formātos.

 Īpašais "RIGA IFF Kolekcijas" seanss gaidāms piektdien, 15. martā, plkst. 19.00 kinoteātrī "Forum Cinemas"; no 15. marta filmas seansi meklējami arī citu kinoteātru repertuāros.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!