Aktualitātes
10.06.2022

Tiesā juridiski atzīta jau trešā viendzimuma ģimene

Komentē
0

10. jūnijā Administratīvā rajona tiesa spriedumā par ģimeni atzinusi jau trešo viena dzimuma pāri, kas tiesā bija vērsies ar pieteikumu. Savu izskatīšanu gaida vēl aptuveni 26 šādas lietas.

Spriedumā konstatēta "publiski tiesisko attiecību pastāvēšana", proti, atzīts, ka starp pieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110. panta izpratnē. Atgādinām, ka konkrētajā pantā noteikts, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Tiesa spriedumā, tulkojot minētās tiesību normas jēgu, ir atsaukusies uz Satversmes tiesas un Senāta atziņām. Atbilstoši tām ģimenes jēdziens aptver arī viena dzimuma pāri, ja starp pāra attiecībās esošajām personām pastāv ciešas personiskas saites, kuru pamatā ir sapratne un cieņa.

Kā iepriekš tika skaidrojusi Augstākā tiesa – valstij ir pozitīvs pienākums nodrošināt viena dzimuma pāra ģimenei iespēju juridiski nostiprināt savas ģimenes attiecības un tikt valsts atzītām par ģimeni. Situācijā, kad nav izveidots speciāls mehānisms šādu ģimenes attiecību publiski tiesiskai atzīšanai un nostiprināšanai, tiesai, izskatot atbilstošu pieteikumu, jākonstatē, vai pieteicēju attiecības ir atzīstamas par ģimenes attiecībām Satversmes 110. panta izpratnē.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā ar kustības "Dzīvesbiedri" un LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" atbalstu Administratīvajās tiesās tika iesniegtas 27 lietas par ģimenes fakta konstatāciju.

Savukārt līdz 1. jūnijam likumdevējiem bija pienākums pildīt divus viendzimuma pāriem labvēlīgus Satversmes tiesas spriedumus, taču tas joprojām nav noticis.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!