Sinnēve Sizu G. Vetena (Synnøve Sizou G. Wetten), fragments no video "Vai šis ir tagad? XXYX", 2019.
 
Aktualitātes
28.03.2024

Tehnoloģiju ietekme uz cilvēku un attēla informatīvais kods: Rīgas Fotogrāfijas biennāle izsludina programmu

Komentē
0

Šogad Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) norisinās jau piekto reizi. Turpinot sekot līdzi attēla kultūras attīstībai, RFB no 18. aprīļa līdz 14. jūlijam ar plašu izstāžu un izglītības programmu Rīgā un Siguldā aicina domāt par identitāti.

Biennāles tematika, kā ierasts, aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem, koncentrējoties uz Baltijas, Ziemeļvalstu un Eiropas reģionu. Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024 starptautiskā programma deviņās izstādēs, plašā izglītības programmā, kā arī ikgadējā RFB izdevumā pievērsusies tādiem eksistenciāliem jautājumiem kā tehnoloģiju ietekme uz cilvēka būtību, cilvēka un dabas attiecības, mūsdienu attēla informatīvais kods. 

Stefānija Dinkina (Stephanie Dinkins), Bina48, video fragments.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiecas fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, kuras mums nepieciešams ne tikai redzēt, bet arī iztēloties, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās – starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni. Kā digitālo tehnoloģiju ietekmē ir mainījusies izpratne par fotogrāfiju un attēlu, un kā tā sevi piesaka mākslas darba ietvaros? Biennāles veidotājiem šie ir būtiski jautājumi, ko analizēt un reprezentēt, piedāvājot Latvijas skatītājiem aktuālākos starptautiskās mākslas piemērus izstāžu ekspozīcijās, kā arī iepazīstinot ar nozīmīgu mākslas teorētiķu idejām simpoziju, diskusiju un publikāciju veidā izstāžu un performanču formātos," par Rīgas Fotogrāfijas biennāli 2024 stāsta tās vadītāja un viena no izstāžu kuratorēm Inga Brūvere.

Biennāles centrālais notikums – izstāde "Cilvēks-dators" izstāžu zālē ‘’Rīgas mākslas telpa’’ – meklē mūsdienu cilvēka būtību, kas mainījusies steidzīgā dzīves ritma un nemitīgās tehnoloģiju attīstības ietekmē. Starptautiskajā grupas izstādē no 19. aprīļa līdz 16. jūnijam būs apskatāmi astoņu mākslinieku darbi. Paralēli izstāžu zāles ‘’Rīgas mākslas telpa’’ Intro zālē norisināsies britu mākslinieku Lindsejas Sīrsas (Lindsay Seers) un Kīta Sārdženta (Keith Sargent) izstāde "Vamp(ire) Reality", kuras uzmanības centrā ir apziņas daba un tās ietekme uz cilvēka dzīvi. Savukārt mākslīgā intelekta un fotogrāfijas attiecībām pievērsīsies izstāde "Lūzuma punkts, smalka balansēšana", kas būs apskatāma no 20. aprīļa līdz 15. jūnijam galerijā "RIXC".

Nastja Sade Renka (Nastja Säde Rönkkö), fragments no videoinstalācijas "sāls mūsu asinīs, sviedros, asarās", 2023.

27. aprīlī kultūras centrā "Siguldas devons" tiks atklāta arī izstāde "Lai būtu, mums jāsaprot upe", trīs Baltijas valstu māksliniecēm daloties pārdomās par dabu kā dzīvu, vienotu sistēmu, kuras elements ir arī cilvēks. Savukārt maijā un jūnijā biennāles apmeklētājiem durvis vērs arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, galerija "ISSP" un kultūrtelpa "Smilga", bet pilsētvidē, Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās, no 13. līdz 26. maijam būs apskatāms projekts "Acīm redzamais – ne/ticamais", kas tapis sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, piedāvājot ielūkoties 20. gs. pirmās puses fotogrāfu eksperimentos.

Reinholds Kasparsons. Natālija Cveiberga un Anatalojs Vilzaks baletā "Rēbuss" Nacionālajā operā. Montāža, izmantojot nezināma autora foto. Reproducēts: "Atpūta", Nr. 443, 28.04.1933.

Programmu papildinās arī izglītības programma, lekcijās un diskusijās turpinot analizēt izstādēs skartās tēmas un tiecoties izzināt fotogrāfijas nozīmi mūsdienu pasaulē, savukārt bērni un jaunieši aicināti piedalīties radošajās darbnīcās kopā ar mākslinieci Līgu Spundi. Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024 izstāžu un pasākumu norises vietās varēs iegādāties arī īpašu programmas izdevumu – starptautisku autoru rakstu krājumu, kas vēl plašāk pievērsīsies biennāles notikumos apskatītajiem jautājumiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gs. turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!