Aktualitātes
02.09.2020

Tapis jauns audiokurss par modernas pilsētas risinājumiem

Komentē
0

Radīts jauns audiokurss "VEFRESH audio", kas veltīts pilsētvides, mobilitātes un sociālo inovāciju aktualitātēm Latvijā un pasaulē. Audiokursa pirmā epizode interneta vidē pieejama jau pieejama, un pārējās sērijas tiks publicētas ik pēc divām nedēļām. Rudens izskaņā plānots arī kursa noslēguma pasākums – 24h pilsētas attīstības hakatons VEF apkaimē.

Audiokursa sešās epizodēs Viesturs Celmiņš, Lāsma Ivaska un Linda Sleja kopā ar ārvalstu un vietējiem ekspertiem pievērsīsies tādām tēmām kā "15 minūšu pilsēta", energoefektīvas apkaimes, pilsētas dati, iedzīvotāju iesaiste viedpilsētas risinājumos, apkaimes valūta un pūļa finansējums labākai ārtelpai. "VEFRESH audio" radīts ikvienam iedzīvotājam, kuru interesē savas apkaimes un pilsētas attīstība, bet it īpaši tiem, kas, iedvesmojoties no pasaules labajiem piemēriem, gribētu kādu ideju izmēģināt arī reālā vidē.

Kursa pirmās epizodes sarunā piedalīsies projekta "Open Sidewalks" vadītāja Anata Kaspi no Vašingtonas Universitātes, kas ar iedzīvotāju palīdzību veido pilsētas ietvju tīkla karti, iedzīvotāju zinātnes eksperte un platformas "SciStarter" pārstāve Kārena Kūpera, kā arī Kārlis Pots, kas stāstīs par Cēsu pašvaldības pieredzi ar iedzīvotāju iesaisti pilsētas informācijas ģenerēšanā. Otrā epizodē klausītājiem būs iespēja dzirdēt par to, kā ar pūļa finansējumu attīstīt parku Londonas bijušā dzelzceļa līnijas tuvumā, ko stāstīs idejas autore Luīze Armstronga no "Peckham Coal Line", bet praktiskos soļus iezīmēs Guntars Ruskuls no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, kā arī "Satori" un citu ziedošanas kampaņu veidotāja Una Rozenbauma. Toties par to, kā iesaistīt iedzīvotājus viedas pilsētas veidošanā, trešajā sērijā pieredzē dalīsies Maija Bergstrama no inovāciju kvartāla "Smart Kalasatama" Helsinkos, taču globālu ieskatu sniegs Latvijā jau zināmo "Gehl Architects" inovāciju vadītājs Džefs Risoms.

Par savu valūtu kā instrumentu kopienas stiprināšanai un pilsētas sociālo problēmu risināšanai stāstīs fonda "Qoin" līdzdibinātājs Edgars Kampers un profesors Ēriks van Heks no Erasma Universitātes Roterdamā, bet "Accenture Latvia" inovāciju vadītājs Kristaps Banga pievērsīsies digitālu valūtu izveidošanas ceļam. Piektajā epiozdē ar pieredzi dalīsies apkaimes biedrība "Hammarby sjöstad 2.0" Stokholmā, un profesore Andra Blumberga, kas stāstīs par energoefektīvas kopienas eksperimentu Rīgā, kvartālā starp Dzirnavu un Pērses ielu. Kursa noslēgumā par "15 minūšu pilsētas" ideju un hrono-urbānismu interviju sniegs Parīzes mēres padomnieks, kolumbiešu izcelsmes profesors Karloss Moreono no Panteona–Sorbonnas Universitātes, bet par vietējiem pozitīvajiem piemēriem stāstīs "IE.LA inženieri" projektētājs Viesturs Laurs.

"Epizodes veidotas pēc iespējas klausītājiem draudzīgas – intervijas ir tulkotas latviešu valodā, individuālo sēriju garums nepārsniedz 30 minūtes, un tās iespējams klausīties sev ērtā brīdī ceļā uz darbu vai mācībām, pusdienu pauzē vai pastaigā," norāda viena no kursa veidotājām Lāsma Ivaska. "Tāpat klausītājiem būs iespēja 2 nedēļu laikā pēc epizodes publicēšanas komentāros uzdot savu jautājumu raidījuma viesiem, uz ko eksperti vēlāk atbildēs rakstiski."

"VEFRESH audio" sēriju izskaņā 27. novembrī norisināsies arī 24 stundu pilsētvides attīstības hakatons ar mērķi aicināt iedzīvotājus radīt savas tehnoloģiju vai sociālo procesu idejas, vai arī gatavot projekta koncepciju 2021. gada Rīgas pilsētas līdzdalīgās budžetēšanas konkursam. Hakatonam iespējams reģistrēties līdz 15. novembrim. Vairāk informācija par hakatona norisi tiks publicēta gan "VEFRESH" tīmekļa vietnē, gan sociālo mediju kontos.

Visas audiokursa sērijas būs pieejamas "VEFRESH" tīmekļa vietnes sadaļā "Audio", kā arī lietotnēs "Spotify" un "Anchor", un jau tuvākajā laikā arī "Apple podcasts" un "Google podcasts".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!