Aktualitātes
05.10.2021

Talsos būs skatāma izstāde par leģendāro anarhistu Jāni Žākli

Komentē
0

16. oktobrī Talsos tiks atklāta izstāde, kas veltīta leģendārājam talsiniekam, anarhistam Pēterim Krāsotājam jeb īstajā vārdā Jānim Žāklim. Viens no izstādes veidotājiem ir arī režisors un dramaturgs Andris Kalnozols.

Izstāde "Nenotveramais" meklēs atbildi uz jautājumu – kā vienkāršam puisim no Kurzemes laukiem izdevās kļūt par tobrīd visvairāk meklētāko noziedznieku pasaulē?

Kā raksta izstādes veidotāji, Jānis Žāklis savu vārdu pasaules kriminālistikas vēsturē viltojis vairākkārt, tā sevi padarot par vienu no visgrūtāk notveramajiem noziedzniekiem – pat pēc vairākām nāvēm un visbeidzot galīgās pazušanas bez pēdām līdz ar Pirmo Pasaules karu. Nenotveramais latviešu anarhists 20. gadsimta sākuma politiskajā juceklī atrada veidu, kā noturēt revolūcijas ideju verdošu un bīstamu ikvienam, kas stājās tās ceļā. Atjautīgi mainot identitātes, nodarbošanos un dzīvesvietas Krievijas impērijā, Eiropā un pasaulē, Žāklis, kura patiesā identitāte teju pēc simt gadu ilga klusuma atklāta Filipa Rufa 2013. gadā izdotajā grāmatā "Pa stāvu liesmu debesīs", prata uzrasties vietās, kur viņu vismazāk gaida, un pazust pirms tiesu medicīnas ekspertīze ar baltu krītu apvelk nogalināto policistu un anarhistu līķus.

Ja kriminālistikas pasauli salīdzinātu ar Holivudu, tad Talsos augušais jaunietis, būtu viena no spožākajām zvaigznēm noziedzīgās pasaules slavas alejā. Taču šai zvaigznei līdz pat 21. gadsimta sākumam nebija pat sava nosaukuma. Jāņa Žākļa patiesā identitāte palika neatklāta kā Krievijas impērijas slepenpolicijai, tā arī Skotlendjardam ar tobrīd Lielbritānijas Iekšlietu ministru Vinstonu Čērčilu priekšgalā.

Projekts tiks veidota, kā lietisko pierādījumu un zināmo faktu apkopojums, neizslēdzot minējumus un vēl nepārbaudītās versijas, kā paralēlās izmeklēšanas virzienus. Izstāde kā spēle vai prāta mežģis, kas liek citkārt pasīvajām apmeklētājam aktīvi līdzdarboties, domāt un risināt iespējamos izmeklēšanas gaitas pavedienus, radot iespēju izstādes apmeklētājam pašam piedalīties slavenā noziedzneka pakaļdzīšanās trillerī.

Izstādes kodolu veido dramaturgs un režisors Andris Kalnozols, Talsu novada muzeja direktors Uldis Jaunzems-Pētersons, TNM galvenais speciālists izglītojošā darbā Raimonds Felšs, TNM speciālists vēstures jautājumos Dāvis Derķevics, aktieris, režisors un komponists Toms Auniņš, kā arī sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Narubina un grafiķe Anna Orniņa.

Izstāde Talsu Novada muzejā notiks 2021. gada 16. oktobrī.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!