Marina Abramoviča performancē "The Artist is Present" (2010, MoMA, Ņujorka))
 
Aktualitātes
17.01.2017

Stokholmā tiks atklāta Marinas Abramovičas pirmā apjomīgā retrospekcija Eiropā

Komentē
0

No 18. februāra līdz 21. maijam Stokholmas Modernās mākslas muzejā (Moderna Museet) būs skatāma leģendārās performanču mākslinieces Marinas Abramovičas retrospekcija.

Marina Abramoviča ir viena no apspriestākajām mūsdienu māksliniecēm. Viņa ir slavena ar savām revolucionārajām performancēm un turpina paplašināt mākslas robežas. Izstāde "The Cleaner" Stokholmas Modernās mākslas muzejā veidota ciešā sadarbībā ar mākslinieci un ir viņas pirmā apjomīgā retrospekcija Eiropā.

Foto no performances "Balkan Baroque" (1997)

Marina Abramoviča ir dzimusi 1946. gadā Belgradā, šobrīd dzīvo Ņujorkā. Savos darbos māksliniece pēta performanču un vizuālās mākslas krustpunktus, uzsvaru liekot uz ķermeni un laiku. Kopš 70. gadu sākuma viņa turpina attīstīt un atklāt mākslas lauku, kas ir citāds nekā publikai eksponēti objekti. Izstādē redzamie darbi nāk no publiskām un privātām kolekcijām, tai skaitā pašas Abramovičas privātkolekcijas, un aptver laiku no mākslinieces daiļrades sākumposma, solodarbības un sadarbības ar Uleju, līdz šodienai. Izstādē būs skatāmas filmas, fotogrāfijas, gleznas, instalācijas un atlasīti arhīvu materiāli.

Foto no Marinas Abramovičas un Uleja performances "Relation in Space" (1976)

Marinas Abramovičas darbi uzdod jautājumus par varu un hierarhiju, taču reti ir atklāti politiski. Viņas daiļrade liek skatītājiem atteikties no lineārās laika izpratnes vai priekšstata par autonomu individualitāti. Tajā pašā laikā personiskā pieredze un atbildība ir viņas performanču centrā, meklējot tādu jēdzienu būtību kā zaudējums, atmiņa, sāpes, izturība un uzticība. Marina Abramoviča pievēršas fundamentāliem cilvēka eksistences jautājumiem veidos, kas gan provocē, gan aizkustina.

Izstādes kuratore: Lena Eslinga.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!