Foto: Kristīne Madjāre.
 
Aktualitātes
26.01.2022

"Skuja Braden" Venēcijas biennālē runās par sadzīvošanu un iekļaujošu sabiedrību

Komentē
0

Latvija 59. Venēcijas mākslas biennālē piedalīsies ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā"), ko veido starptautiski atzītais mākslinieču duets "Skuja Braden" sadarbībā ar kuratorēm Solvitu Kresi un Andru Silapēteri. Ekspozīcija reflektēs par sadzīvošanas iespējām domstarpību plosītajā pasaulē un piedāvās iekļaujošas, dažādībai atvērtas sabiedrības vīziju.

Venēcijas biennāle ir viens no svarīgākajiem pasaules notikumiem laikmetīgajā mākslā un šogad notiks no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latviju tajā pārstāvēs mākslinieču duets "Skuja Braden" ar savu līdz šim vērienīgāko ekspozīciju, ko veido vairāk nekā 300 porcelāna darbu, no kuriem mazākais ir acs ābola izmērā, bet lielākais sver 1 tonnu. "Sūtot uz Venēcijas biennāli spilgtu un starptautiski atzītu mākslinieču duetu, Latvija demonstrē savu atvērtību un laikmetīgumu," norāda Latvijas paviljona komisāre un kuratore, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Kā stāsta ekspozīcijas veidotāji, "Skuja Braden" darbi ieņem visneparastākās sadzīves priekšmetu, dabas elementu un cilvēka ķermeņa formas, un tajos atbalsojas Baltijas un pasaules mērogā aktuālas sociālas, ekonomiskas, politiskas un kultūras tēmas. "Ekspozīcijas arhitektonisko struktūru nosaka atsauce uz mākslinieču dzīves telpu – viņu mājām un dažādām to sadzīves zonām. "Skuja Braden" darbi un to groteskie tēli saplūdina robežas starp privāto un publisko, kā arī reflektē par dažādām sociālajām normām. Vienlaikus izstādes arhitektūra kļūst arī par metaforu nemierpilnai sadzīvošanai domstarpību un pārmaiņu plosītajā pasaulē, kurā šodien mājojam mēs visi," skaidro paviljona kuratore Andra Silapētere.

Latvijas paviljona "Selling Water by the River" pamatvēstījums ir: viss, kas cilvēkam nepieciešams, tam jau ir dots. Šajā dzenbudisma iedvesmotajā atziņā mākslinieces saskata iekļaujošas, dažādībai atvērtas sabiedrības iespēju, par kuras simbolu kļūst paviljona nosaukumā pieteiktais ūdens – elements, kas vieno visas dzīvās būtnes un ir sākotne dzīvībai kā tādai. Kuratores Solvita Krese un Andra Silapētere paviljona aprakstā skaidro: "Ūdens plūst cauri un pāri atšķirībām. Tas savieno un iekļauj, aicinot domāt par rūpēm un citādā pieņemšanu. Gluži kā dzen meistara koanā par ūdens tirgošanu upes malā ūdens mūs aicina apjaust, ka viss, kas mums ir nepieciešams, mums jau pieder, tikai jāiemācās to saskatīt."

"Skuja Braden" ir 1999. gadā tapis mākslinieču duets, ko veido Ingūna Skuja no Latvijas un Melisa Breidena (Melissa Braden) no Kalifornijas, ASV. Viņu radošā prakse balstīta darbā ar porcelānu, ko raksturo dekoratīvu stilu saplūsme un Edo perioda japāņu grafikas ietekme. Skuja Braden darbi izvērš literāras un mākslas vēstures tēmas, kas sakņojas kopīgā mākslinieču pieredzē par mūsdienu politiskajām un sociālajām norisēm.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!