Katarīna Hrivula. Publicitātes foto.
 
Aktualitātes
29.08.2022

"Skaņu mežs" izziņo bezmaksas koncertvakaru "Baltajā naktī"

Komentē
0

3. septembrī ikgadējā mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros tradicionāli notiks festivāla "Skaņu mežs" rīkots eksperimentālās mūzikas vakars. Tā kā šogad "Skaņu mežs" svin savu 20. jubileju, koncertvakars atgriezīsies Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā – telpā, kurā šo gadu laikā notikuši neskaitāmi festivāla pasākumi.

Svinību ietvaros uz skatuves atgriezīsies arī sens festivāla draugs – britu brīvās improvizācijas kontrabasists Džons Edvardss, kas no 2014. līdz 2016. gadam viesojās festivālā ar trim dažādiem ansambļiem Pētera Brocmana, Vadada Leo Smita un Čārlza Geila vadībā, izpelnoties gan publikas atsaucību, gan vietējo kritiķu atzinību – muzikologs Armands Znotiņš kontrabasista Džona Edvardsa klātbūtni uz skatuves nodēvēja par tūlītēju kvalitātes zīmi, savukārt komponists un LR3 žurnālists Andris Dzenītis izteica apbrīnu par Edvardsa spēju likt savam instrumentam izdvest patiesi līdz šim nedzirdētas skaņas. "Baltajā naktī" "Skaņu meža" publika Edvardsu pirmo reizi dzirdēs ar solo priekšnesumu.

Alternatīvās popmūzikas mākslinieks Marts Avi ir eksperimentējis gan ar soul-popu un neo-glemu (neo-glam), gan arī džanglu un hausa bītiem. Viņa jaunāko albumu Blade medijs Beats Per Minute raksturojis kā meistarīgi veidotu avant-popa albumu, kas balstīts "visā taustāmajā", piebilstot, ka tas ir ne tik daudz "citpasaulīgs", cik gluži vienkārši "uz nākotni vērsts".

Avant-popu pavisam citā formā pasākumā pārstāvēs ukraiņu skaņu māksliniece, producente un vijolniece Katarīna Hrivula. Hrivula šobrīd mācās Grācas Mūzikas un skatuves mākslas universitātē, un ir uzstājusies tādos festivālos kā CTM, Ars Electronica un festivāla Unsound producētajā pasākumā Ephemera. 2021. gadā viņa dibināja pati savu skolu, kurā tiek pasniegta mūzikas teorija, kompozīcija un producēšana.

Ar solo priekšnesumu būs dzirdams arī Libānas eksperimentālās mūzikas scēnas veterāns Tonijs Elie, kas ir pazīstams kā grupu Karkhana, Calamita un Wormholes Electric dalībnieks, taču visspilgtāk iegājis vēsturē, dibinot The Scrambled Eggs – pirmo post-roka grupu pēckara Libānā.

Grūti definējamu minimālisma paveidu izpildīs Islandē dzīvojošais amerikāņu klarnetists Džons Makkovens, kura mūziku medijs The New Yorker raksturojis kā "mikroskopisku dzīvību vērošanas skanisko ekvivalentu". Makkovens ir mācījies Milsa Koledžā Kalifornijā, kur kā pasniedzēji strādājuši tādi komponisti kā Skaņu meža viesis Rosko Mičels un minimālisma komponiste Paulīne Olivero.

Izabella Forčiniti ir itāļu skaņu māksliniece, kas citu starpā sadarbojusies ar ģitāristiem Burkhardu Štanglu un Eliotu Šārpu, kā arī videomākslinieci Billiju Roizu. Viņa ir radījusi skaņu celiņus eksperimentālajam un mēmajam kino, un šobrīd strādā pie pētījuma Antona Bruknera Privātajā mūzikas, drāmas un dejas universitātē. Pērn klajā nāca divi viņas mini-albumi: Rabelasian Irony un Music for Churches and Bicycles.

Pašmāju eksperimentālās mūzikas scēnu pārstāvēs grupa "Stabs", kas sevi piesaka kā labāko draugu trio, kas spēlē instrumentālu trokšņu mūziku un power electronics.

Pasākuma sākums 20:00. Ieeja bez maksas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!