Foto: Bradford Bailey.
 
Aktualitātes
15.03.2024

"Skaņu mežs" aicina uz Londonas eksperimentālās mūzikas koncertu

Komentē
0

Bārā "1983" 4. aprīlī notiks biedrības "Skaņu mežs" rīkots Londonas eksperimentālās mūzikas koncerts ar nosaukumu "Music for Portable Technologies". Tajā uzstāsies Reganas Boveringas (Regan Bowering), Lī Songa (Li Song) un Konala Bleika (Conal Blake) elektroakustiskais trio, kā arī čellistes Ekas Mordekai (Eca Mordecai) un skaņu mākslinieka Rorija Saltera (Rory Salter) duets.

Programmā iekļautie mākslinieki regulāri uzstājas prestižajā koncerttelpā "Cafe OTO", un koncerts uztverams kā ieskats tajā Londonas eksperimentālās mūzikas segmentā, kur brīvā improvizācija, tostarp arī priekšmetu, ne vien mūzikas instrumentu improvizācija, sastopas ar redukcionismu, skaņu mākslu un datormūziku. 

Pirmo priekšnesumu sniegs Lī Songs, Konals Bleiks un Regana Boveringa, kas ir perkusijas un elektronikas trio no Londonas. Viņu priekšnesumi vienmēr meklē īpašas attiecības ar koncerttelpas vidi un tās akustiku, un pielieto mazās bungas, atrastus priekšmetus un pārnēsājamus skaļruņus. 2023. gadā leibls "Infant Tree" laida klajā trijotnes debijas albumu "Music for Snare Drums and Portable Speakers". 

Mūzikas apskatniecībai veltītā portāla "The Quietus" žurnālists Derils Vortingtons (Daryl Worthington) ierakstu raksturojis sekojoši: "Ja šo mūziku uztver tikai kā audio ierakstu, proti, (atšķirībā no koncerta apstākļiem) neredzot, ko tieši katrs no spēlētājiem dara, tā var likties pārdabiska – priekšmeti tajā iekustas šķietami paši pēc savas vēlēšanās, mijiedarbojoties ar rezonanses laukiem un "fīdbeku". Šo spēlētāju mūzika izvērsti spēlējas ar idejām par cēloni un sekām, rīcību un reakciju, un redzamo un neredzamo."

Kā otrais priekšnesums gaidāms Ekas Mordekajas un Rorija Saltera duets. Eka Mordekaja ir skaņu māksliniece, komponiste un čelliste no Londonas. Viņas albumu "Promise and Illusion" 2022. gadā vinilplates un digitālā formātā publicēja koncerttelpas "Cafe OTO" izdevniecība "Otoroku". Viņa ir aktīva arī duetā ar kādreizējo "Skaņu meža" viesi, elektro-akustisko mūziķi Valerio Trikoli (Valerio Tricoli); tas asprātīgi nodēvēts "Mordecoli".

Rorijs Salters savukārt rada abstraktu elektronisko mūziku ar dažādiem segvārdiem - pazīstamākais no tiem varētu būt "Malvern Brume". Viņa mūziku publicējuši tādas izdevniecības kā "Alter", "Takuroku" un "Zoomin’ Night". 

"Mordekajas un Saltera duets rada skaņu ainavas, izmantojot čellu, balsi, vides ierakstus, kasešu ierakstītājus, "fīdbeku" un apskaņotus priekšmetus, taču neviens no minētajiem elementiem nedominē pār citiem. Viņu priekšnesumi sastāv no delikātiem un atturības pilniem brīžiem, taču dueta mērķis nav virspusēja izsmalcinātība: nepārspīlētas, mierpilnas elegances brīži ar teju nemanāmām pārmaiņām tiek pārvērsti klusa nemiera un nedrošības noskaņās, savukārt nejaušas skaņas katra priekšnesuma koncerttelpā tiek "ierēķinātas" priekšnesumā tā, lai tās saplūstu ar mūziķu apzinātajiem žestiem," stāsta rīkotāji.

Pasākums ir daļa no "Skaņu meža" rīkotās koncertsērijas "1-2 cauri!". Koncerta sākums plkst. 20.00. Biļetes iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietnē. 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!