Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
12.03.2024

Sērijā "Orbītas bibliotēka" iznākusi horvātu dzejnieka Marko Pogačara dzejas izlase

Komentē
0

Izdevniecība "Orbīta" laidusi klajā starptautiski pazīstamā horvātu dzejnieka Marko Pogačara dzejas izlasi "Ugunsgrēks bibliotēkā". Izlasi sakārtojis un no horvātu valodas atdzejojis Arvis Viguls.

Horvātu dzejnieks Marko Pogačars (Marko Pogačar) dzimis 1984. gadā Splitā. Kopš 2006. gada iznākušas 7 dzejas grāmatas, kā arī publicistikas, eseju un stāstu krājumi, kas nodrošinājuši viņam vietu starp atzītākajiem horvātu autoriem ne tikai lokāli, bet arī starptautiskā mērogā. Pogačara darbi atdzejoti un izdoti vairāk nekā 35 valodās.

Rakstnieks ir divreiz viesojies Latvijā – "Dzejas dienās" 2015. gadā un festivālā "Page Break" 2022. gadā. Atdzejojis un izdevis tekstgrupas "Orbīta" dzejas izlasi, kā arī Arvja Vigula dzejas grāmatu horvātu valodā.

Izlasē "Ugunsgrēks bibliotēkā" iekļauti dzejoļi no krājumiem "Dēles virs Santakrusas" (Pijavice nad Santa Cruzom, 2006), "Vēstījumi parastiem ļaudīm" (Poslanice običnim ljudima, 2007), "Priekšmeti" (Predmeti, 2009), "Melnais novads" (Crna pokrajina, 2013) un "Zeme Zeme" (Zemlja Zemlja, 2017).

Atdzejotājs Arvis Viguls par izlasi teic: "Ugunsgrēks bibliotēkā" ir pirmā horvātu dzejas grāmata latviešu valodā šajā gadsimtā. Tā ir lieliska iespēja sākt iepazīšanos ar horvātu mūsdienu literatūru, kā arī tvert starpautiskās laikmetīgās dzejas vēsmas."

Pasaulē pazīstamais slovēņu dzejnieks Tomažs Šalamuns par Pogačaru savulaik sacījis: "Marko Pogačars ir brīnums. Nav īsti skaidrs, kad un no kurienes viņš parādījās, taču ir tik acīmredzami, ka viņš ir mūsu vidū – turklāt centrāli. Cik apbrīnojami viņš iedzīvina atmiņu dziļumu, mērķē uz lasītāja ķermeni, tā izkaisīto micēliju. Autors ir citu lielisko dzejnieku, savu pavadoņu, briesmīgais brālis, viņš augstu vērtē gaismu. Ar Pogačaru ne vien horvātu, bet visas pasaules dzeja sniedzas līdz tās varenā koka galotnei."

Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Korektore: Jolanta Pētersone.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!