Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
11.05.2023

"Satori" iesaka: 10 pasākumi, ko apmeklēt "Muzeju naktī"

Komentē
1

Muzeji un citi sabiedriskās dzīves veidotāji jau deviņpadsmito reizi 13. maijā aicina apmeklētājus uz "Muzeju nakti". Kopumā durvis vērs 244 dažādas kultūrvietas, no kuru piedāvātā izvēlējāmies desmit notikumus, ko iesakām "Satori" lasītājam.

Lipkes virtuālais bunkurs 

Žaņa Lipkes memorālā 18:00 un 20:00 (Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī 9)

Izglītojoša virtuālās realitātes (VR) pieredze kuratora Raivja Sīmansona vadībā, kas iepazīstina ar ebreju glābšanas stāstu nacistu okupētajā Rīgā. Kad sākas karš, zināmākā Latvijā cilvēku glābēja dēls Zigis ir astoņus gadus vecs. Zem malkas šķūņa ģimenes mājas pagalmā tiek izrakts 3×3 metrus liels bunkurs, kur vienlaicīgi slēpjas līdz pat 12 cilvēkiem. Zigis izstāsta šo stāstu tā, kā viņš to redz.

Analogās fotogrāfijas instalācija "Entropija. ΔS"

Latvijas Fotogrāfijas muzejā 19:00-00:00 (Rīgā, Mārstaļu ielā 8)

Izzinot fotogrāfijas mantojuma priekšmetisko dabu, instalācija "Entropija. ΔS" pievērsīs uzmanību analogās fotogrāfijas materialitātei jeb stikla foto plašu emulsijas kārtas bojājumiem, kas paver jaunu estētikas skatpunktu.

Anatomijas, antropoloģijas un iedzimto anomāliju ekspozīcijas apskate

Anatomijas muzejā 18:00-22:00 (Kronvalda bulvārī 9, Rīgā)

Apmeklētājiem tiek piedāvāts pirmajā stāvā iepazīt cilvēka orgānu sistēmas un to anatomiju, kā arī aplūkot galvaskausu kolekciju. Savukārt pazemes stāvā izvietotas iedzimtu anomāliju, tetovētu ādu, kā arī embrioloģijas kolekcijas. Apmeklētāji tiek aicināti izvērtēt, vai vēlas apmeklēt pagrabstāvā izvietotās ekspozīcijas daļas. Bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem, apmeklējums ieteicams tikai pieaugušā pavadībā.

Meteorītu aplūkošana

Meteorītu muzejā no 19:00 (Nīcgales iela 3a, Rīgā)

 Apmeklētāji varēs uzzināt, kā radusies Saules sistēma, ko par to stāsta meteorīti, kā arī iepazīties ar nelielu Meteorītu muzeja kolekcijas daļu. Apskatāmi būs dzelzs, dzelzs-akmens un akmens meteorīti, to skaitā fragmenti no visiem Latvijas meteorītiem, Mēness un Marsa meteorīti, kā arī pēdējo simts gadu lielākās kosmiskās katastrofas radītājs – Čeļabinskas meteorīts. Atsevišķus debess akmeņus būs iespējams aptaustīt ar rokām.

Ekskursija tumsā

Interaktīvajā telpā "Neredzamā pasaule" no 14:00-23:00 (Ķengaraga ielā 1A, 2 stāvā, Rīgā)        

 Ekskursijas neredzīga gida pavadībā telpās, ar kurām neredzīgi cilvēki saskaras ik dienu – dzīvojamā istaba, mākslas muzejs, pārtikas veikals, rosīga iela un klusais parks, kā arī kafejnīca. Ekskursijas ilgums ir 60 min. Iespēja iegādāties biļetes ar 10% atlaidi (pieaugušajiem 19,80 eur, bērniem līdz 18 gadu vecumam 15,30 eur).  Dažādas aktivitātes, lai pārbaudītu savas maņas apmeklētājiem pieejamas bez maksas. Biļetes, piesakoties uz noteiktu laiku, var iegādāties "Biļešu paradīzes" vietnēApmeklējuma laiks iepriekš jāpiesaka.

Medicīnas izstāde ar kontracepcijai veltītu ekspozīciju

19:00-23:00 Daugavpils cietoksnī

Daugavpils cietoksnī atvērta pastāvīga ekspozīcija, kas veltīta medicīnas vēsturei. Viena no trim zālēm pilnībā veltīta kontracepcijai un tajā izvietoti dažādi kontracepcijas līdzekļi. Ekspozīcijas mērķis ir pievērst jauniešu uzmanību reproduktīvajai veselībai. Jaunieši varēs ieraudzīt ne tikai pilnu mūsdienu kontracepcijas līdzekļu spektru, bet arī uzdot jautājumus brīvprātīgiem gidiem.

Ekspozīcija "Dzīves uz sauszemes", kas pievēršas bitēm

Latvijas Biškopības vēstures muzejā no 19:00 ("Dravās", Vecbebros, Bebru pagastā)

Muzejs apmeklētājiem piedāvā stāstu par bitēm un citiem kukaiņiem apputeksnētājiem, kuri ir veselīgas ekosistēmas neatņemama sastāvdaļa. Apmeklētājs tiks iepazīstināts ar muzeja ekspozīciju – bišu saimes dzīvi, nektāraugiem, biškopības produktiem un to nozīmi. Muzeja dārza mācību dravā tiks kūpināta dūmkanna un vērotas bites, kā arī būs iespēja degustēt bišu vākumu ar rupjmaizi un pienu.

Pūralādes piepildīšana ar nenovērtētajām lietām

"Nenovērtēto lietu muzejā” no 19:00 ("Ķīvītēs", Grobiņas pagastā)

"Ir lietas, kuru mūžs nebeidzas brīdī, kad iepriekšējais saimnieks no tām atbrīvojas," stāsta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma  SIA "Liepājas RAS" darbinieki, kuri, redzot cik daudzi interesanti priekšmeti, ko var uzlūkot kā spilgtas sava laikmeta liecības, nonāk atkritumos, nolēmuši tām dot jaunu dzīvi poligona "Ķīvītes" "Nenovērtēto lietu muzejā".      Muzeju naktī apmeklētājs aicināts iepazīt pūralādes ceļu, apmeklējot "Nenovērtēto lietu muzeju" un "Krāmu kambaru", piedaloties ekskursijā un veicot uzdevumus. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi mājsaimniecības priekšmetus apmaiņai "Krāmu kambarā" un "Nenovērtēto lietu muzeja" pūralādes pielocīšanai.

Virtuālā zīmēšana, skaņrade, radošā rakstīšana un nejaušību zīmējumi

Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā 19:00-23:00 (Kūrmājas prospektā 13)

3D zīmēšanas darbnīcā ar VR brillēm būs iespējams eksperimentēt ar pieejamajiem rīkiem un aprīkojumu 3D formātā, pārveidojot, zīmējot un radot VR objektus. Savukārt skaņrades darbnīcā "Radi skaņu!", izmantojot dažādus ikdienas priekšmetus un skaņas ierakstu tehniku, tiks radītas muzikālas un nemuzikālas skaņas, un ikviens neatkarīgi no vecuma vai iepriekšējas pieredzes mūzikā radīs kopējo skaņu ainavu. Teksta darbnīca piedāvās, vērot un analizēt procesus dabā un tehnoloģijā, lai jaunatklātu veidus, metodes, likumus un sistēmas radošai domai, kā arī iedarbinātu "motoriku" dzejstāstu izveidē – plēšot, griežot, līmējot, zīmējot, veidojot dzejformas.

Izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" un tradicionāla ebreju ēdiena gatavošana

Rēzeknes Zaļajā sinagogā no 18:00 (Krāslavas ielā 5)

Sinagoga piedāvā tradicionāla ebreju ēdiena gatavošanu un degustāciju, kam sekos epizode no izrādes "Mans kaimiņš ebrejs" ar teātra "Joriks" aktieriem. Tā ir muzikāli dokumentāla izrāde par ebreju kopienas dzīvi dažādu laikmetu griezumā un valstu ietvaros Latgales teritorijā, par tradīcijām, kultūru un vēstures notikumiem. 


Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!