Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
07.03.2024

Rīgā uzstāsies trokšņu mūzikas grupa "Wolf Eyes"

Komentē
0

Bārā "1983" 13. jūnijā uzstāsies viena no mūsu laika atpazīstamākajām trokšņu mūzikas grupām – amerikāņu apvienība "Wolf Eyes". Pasākums ir daļa no nepieradinātās mūzikas biedrības "Skaņu mežs" rīkotās koncertsērijas "1–2 cauri!". 

Amerikāņu medijs "The Fader" grupu "Wolf Eyes" pērn raksturojis kā "leģendāru", savukārt britu izdevums "The Guardian" uzsver, ka tā "jau gadiem apdraud klausītāju bungādiņas".

"Wolf Eyes" ir pietuvojušies atpazīstamībai popkultūrā vairāk nekā jebkura cita mūsdienu trokšņu mūzikas grupa – viņu mūziku publicējis rokmūziķa Džeka Vaita (Jack White) zīmols "Third Man Records", kā arī izdevniecība "Sub Pop", kas cita starpā publicējusi grupas "Nirvana" ierakstus. Grupas "vishipsterīgākajā" periodā mūzikas kritikas medijs "Pitchfork" regulāri apbalvoja "Wolf Eyes" albumus ar uzsvērti pozitīvām recenzijām. 

Šie apstākļi apvienojumā ar grupas stilizēti muļķīgo un pašironisko humora izjūtu grupai nopelnīja apzīmējumu "noizs visai ģimenei". Tas gan vairāk liecināja par popkultūras vēlmi paplašināt savas robežas, nevis pašu apvienību, kas ne reizi nepārkāpa savus "panciskos" un kontrkultūras principus. Viens piemērs bija pāris dienas, kad grupas dalībnieks Džons Olsons (John Olson) pārņēma kontroli pār izdevniecības "Third Man Records" instagrama kontu. Viņa ākstību dēļ izdevniecības konts zaudēja vairākus tūkstošus sekotāju, un grupas cienītāju vidū šis stāsts vēl aizvien cirkulē kā aizraujoša anekdote.

"Wolf Eyes" tiek raksturota kā trokšņu mūzikas grupa, un tas nav nepareizi, jo tās daiļrade vijas cauri visdažādākajām trokšņu mūzikas formām, tomēr pieskaras arī avant-rokam, "guļamistabas popmūzikai", pankrokam un industriālās mūzikas apakšžanriem. 

"The Guardian" apskatnieks Toms Hjūzs (Tom Hughes) kādu "Wolf Eyes" koncertu rezumējis sekojošajiem vārdiem: "Jāatzīst, ka 99% cilvēku "Wolf Eyes" ierakstus atzīs par grūti klausāmiem. Taču redzēt, kā grupas dalībnieki šīs pašas skaņas rada "dzīvajā" ir reibinoša un viscerāla pieredze, kas šo skaitli varētu samazināt līdz 97%! Tas nav nedz gudri, nedz dziļdomīgi, un tā pavisam noteikti nav māksla – kas ir liels atvieglojums."

Grupas dalībnieks Neits Jangs (Nate Young) intervijā "The Guardian" sacījis sekojoši: ""Wolf Eyes" ir sociāla mūzika. Tai nepieciešami gan drāmas, gan komēdijas elementi. Gandrīz kā teātrī!"

"Wolf Eyes" šo koncertu sniegs divu personāžu sastāvā – uz skatuves kāps Olsons un Jangs. Šie ir nemainīgie grupas dalībnieki, taču konkrētos ierakstos un periodos sastāvam pievienojas arī citi spēlētāji, piemēram, mūziķis Ārons Dilovejs (Aaron Dilloway), kas bijis grupas sastāvā no 1998. līdz 2005. gadam, un vēl aizvien reizēm sadarbojas ar grupu. Grupa dažādos ierakstos sadarbojusies ar tādiem māksliniekiem kā Smegma, Prurient, Džonu Vīzi (John Wiese), Black Dice un Merzbow. Šogad "Wolf Eyes" vairāku koncertu garumā atjaunos savu sākotnēji daudzus pārsteigušo sadarbību ar avangarda džeza saksofonistu un komponistu Entoniju Brekstonu (Anthony Braxton). Arī Brekstons ir uzstājies "Skaņu mežā".

"Wolf Eyes" Latvijā ir uzstājušies jau divreiz, abas reizes sadarbībā ar "Skaņu mežu". Pēdējo reizi tas notika tālajā 2007. gadā, savukārt 2013. gadā, kad "Skaņu mežs" svinēja savu pirmo desmitgadi, grupas dalībnieks Neits Jangs tika lūgts radīt jaunu skaņu celiņu latviešu kino klasikai – filmai "Nāves ēnā". 

Koncerta sākums plkst. 20.00. Biļetes iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietnē.


Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!