Aktualitātes
18.02.2020

Otrais festivāls sievietēm "Ladyfest" izziņo programmu

Komentē
0

Festivāls "Ladyfest", kas piedāvā dažādos pasākumos iepazīt sieviešu perspektīvu dzīvē un mākslā, norisināsies no 2. līdz 8. martam Kaņepes kultūras centrā.

"Pasākums Rīgā notiek jau otro gadu un ir īpašs tieši tādēļ, ka festivāla saturs tiek veidots demokrātiskā veidā: mākslinieces, zinātnieces un aktīvistes pašas iniciē tēmas, par ko un kā vēlas runāt. Tie ir ne tikai mākslas pasākumi, bet arī praktiskas darbnīcas, kas palīdzēs veidot labākas attiecības ar savu ķermeni, iemācīties jaunas prasmes un tikt galā ar stresa situācijām," raksta pasākuma rīkotāji.

Sadarbībā ar Latvijas Nedzirdīgo savienību vairākiem pasākumiem tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā. Pasākumi paredzēti katru darbdienas vakaru un visu sestdienu un svētdienu.

Pasākumu programma:

Pirmdien, 2. martā, plkst. 19.00 – dzejas lasījumi un sarunu vakars "Mātes". Kāda ir to sieviešu pieredze, kas raksta?  Vai viņas saņem pietiekamu atbalstu, lai varētu rakstīt, kad bērni ir mazi? Ko viņas tā dēļ ir upurējušas? Vai viņām ir nācies taisnoties, kāpēc viņām joprojām nav bērnu? Vakarā piedalīsies piecas dzejnieces – Anna Auziņa, Ausma Perons, Ruta Štelmahere, Madara Gruntmane, Marija Luīze Meļķe. Vadīs Inga Gaile.

Otrdien, 3. martā, plkst. 18.30 – vēsturnieces Inetas Lipšas lekcija "Sieviešu politiskā aktīvisma sākumi Latvijā: no Piektā gada līdz Satversmes sapulcei". Kur palika Piektā gada revolucionāres? Kādus pagriezienus 1917.–1919. gada notikumi ieviesa sieviešu politiskajā aktīvismā, un pie kā tas ir novedis latviešu sociālo atmiņu 21. gadsimtā? Lekcijai būs nodrošināts tulkojums zīmju valodā.

Trešdien, 4. martā, plkst. 19.00 – Džemmas Sudrabas komiski feministiskā podkāsta "Starp mums, meitenēm, runājot" ieraksts.

Ceturtdien, 5. martā, plkst. 18.30 – mākslinieču vakars, kurā par savu mākslu stāstīs Sandra Krastiņa, Izolde Cēsiniece, tandēms Skuja Braden, Inga Meldere, Vivianna Maria Stanislavska un Laura Šterna, pārstāvot plašu mākslas žanru daudzveidību – glezniecību, instalāciju, performanci un tēlniecību. Pasākumā tiks prezentēts Viviannas Marias Stanislavskas zīns "Porno/Intimitāte", kas tapis pēc izstādes "Euro Femmes" darba motīviem. Vakara vadītāja – māksliniece un publiciste Rasa Jansone.

Piektdien, 6. martā, plkst. 18.00 – pavisam svaigā Latvijas "drag king" kolektīva šovs "Feast for the Ladies". Performances dalībniekus iepazīstinās pirmais kronētais drag king Emmanuele Lampá. Vakara īpašie viesi būs vodeviļu blūza grupa Kaisa Ling Thing no Igaunijas, kas savā pirmajā uzstāšanās reizē uz Latviju atvedīs skandalozus tekstus un feminismu, burlesku un aktuālo politiku. "Drag king" performance ir teatrāla vīrišķības izpēte un ķermeniska iemiesošana.

Piektdien, 6. martā, plkst. 22.00 – DJ vakars ar Lévi un Agnesi Medni.

Sestdien, 7. martā, plkst. 12.00 – Jolantas Znotiņas poētiskā zīmju valodas un kustības performance "Sieviete un karš" par dažādām sieviešu lomām kara apstākļos pirms simts gadiem un mūsdienās. Jolanta Znotiņa ir vienīgā profesionālā vājdzirdīgā aktrise Latvijā, kura piedalījusies teātra projektos Latvijā un ārzemēs un darbojas biedrībā "Teātris azotē", kurā iestudē izrādes, apvienojot gan runāto, gan zīmju valodu, kustību un mūziku. Pēc performances aktrise vairāk pastāstīs par sevi. Pasākumā tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā.

Sestdien, 7. martā, plkst. 12.30 – Latvijas Nedzirdīgo savienības zīmju valodas darbnīca. Tajā varēs uzzināt, kā komunicē nedzirdīgi cilvēki, kā uzsākt sarunu ar nedzirdīgu cilvēku, kā veidojas cilvēku vārdi zīmju valodā, iemācīties ne tikai sasveicināties, bet arī iepazīstināt ar sevi un pateikt citas noderīgas frāzes zīmju valodā. Darbnīcu vadīs Inese Immure un Ilona Liniņa.

Sestdien, 7. martā, plkst. 14.30 – pārdomu darbnīca "Attiecības ar manu ķermeni". Darbnīcā piedāvāsim laiku un telpu, lai pārdomātu, kā šīs attiecības ir veidojušās, kādas tās ir tagad un kādas tās vēlamies. Attieksmes pret savu ķermeni pētīsim, veicot individuālus pārdomu uzdevumus. Darbnīcu vadīs Anete Biteniece un Annija Sprīvule – viņas abas vieno darbs izglītības jomā un biežas sarunas par sevis pieņemšanu un rūpēm par sevi.

Sestdien, 7. martā, plkst. 17.00 Laura Šterna interaktīvā lekcijā piedāvās iepazīties ar rīku, kuru izmantot brīžos, kad "viss ir slikti", "apriebies kolēģis", "gribu iet iepazīties ar to jauko cilvēku pie bāra, bet sasodīti bail izgāzties" un citos gadījumos. Laura Šterna ir aktīviste dažādās dzīves sfērās, brauc ar velo, pērk lietas savos maisiņos un burciņās, iestājas par dzīvniekiem, mācījusies NLP un koučingu, uzstājas stendapā un darbojas performances mākslas lauciņā.

Sestdien no 16.00 līdz 19.00, pateicoties "Testpunkts.lv", visi interesenti varēs ātri, anonīmi un bez maksas veikt HIV, sifilisa, hepatīta B un C eksprestestus, saņemot rezultātus 20 minūšu laikā.

Sestdien, 7. martā, plkst. 22.00 – DJ vakars ar Ievu Balodi un Ievu Runi.

Svētdien, 8. martā, plkst. 11.00 notiks centra "Marta" organizētais ikgadējais Sieviešu solidaritātes gājiens, kura mērķis ir izgaismot aktuālākos dzimumu līdztiesības jautājumus. Gājiens sāksies Esplanādē, pretī Latvijas Republikas prokuratūrai.  

Svētdien, 8. martā, plkst. 14.00 LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Jana Jarinovska pastāstīs par sieviešu lomu Latvijas LGBT kopienas veidošanā. "Mozaīka" nebūtu iedomājama bez sievietēm tās valdē, brīvprātīgo rindās, kā arī daudzus gadus valdes priekšsēdētājas ir bijušas sievietes.

"Ladyfest" nedēļas noslēgumā, 8. martā, plkst. 19.00 notiks "Sieviešu stendapa" uzstāšanās.

Ieeja visos pasākumos bez maksas. Vairāk informācijas festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!