Aktualitātes
26.05.2023

Purvīša balvu 2023 saņem Ance Eikena

Komentē
50

"Purvīša balvu 2023" saņēmusi māksliniece Ance Eikena par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs" mākslas telpā "Brīvība" 2021. gada nogalē un 2022. gada sākumā. 

Žūrijas pārstāvis Udo Kitelmans lēmumu pamatoja sekojoši: “Darbs žūrijā nebija vienkāršs. Bija patiešām interesanti skatīt kandidātu darbus klātienē. Ances Eikenas “Dievs Tēvs Debesīs” uzrunā ar to, kas šis ir stāsts par humānismu un ne tik daudz par mākslas darba estētiku. Tā naratīvs sniedzas ārpus mākslas pasaules, tā nospiedums ir daudzos no mums. Viņas darbā, viņas attieksmē, izteiksmē ir jūtams zināms naivums, bet naivums tā labākajā nozīmē. Viņas naivums ir viņas spēks, viņas ticība savam radošumam un radošumam vispār – to var just un redzēt. Darbu pat nav jāsaprot, tas runā pats par sevi. Ļoti spēcīgi un emocionāli. Tas ir arī stāsts par ķermenisko un domāšanas pieredzi. Tā ir mācību stunda par veidu, kā rast mieru. Tas apliecina, ka mums vairāk jāuzticas māksliniekiem. Kam mūsdienās var uzticēties? Vienmēr var uzticēties māksliniekiem. Un šis konkrētais darbs atklāj patiesību. Patiesību par mūsu dzīvi un laiku."

Savukārt mākslas zinātniece Līna Birzaka-Priekule, pamatojot Eikenas izvirzīšanu Purvīša balvai, raksta: “Ances Eikenas izstāde ir atkailinošs stāsts par viņas attiecībām ar tēvu alkoholiķi, kas plašākā kontekstā liek domāt par postpadomju valstu alkoholisma problēmu, kā arī par iemesliem, kas noveduši pie tā, ka tik daudzām Latvijas ģimenēm ir līdzīga pieredze. Izstāde kopumā skatāma kā instalācija, kurā veiksmīgi integrētas dokumentālas fotogrāfijas no Ances bērnības, glezniecības darbi, priekšmeti, kas palikuši, kad tētis jau aizgājis, tam visam kopā veidojot miglainu nošķīrumu starp dokumentalitāti un fikciju un kļūstot no personīga stāsta par mūsu visu kopīgu pārdzīvojumu."

Jau ziņots, ka "Purvīša balvai 2023" šogad bija nominēti mākslinieki: Daiga Grantiņa, Kaspars Groševs un Evita Vasiļjeva, Kristaps Epners, Darja Meļņikova, Evelīna Deičmane.

Ceremonijā tika godināta arī tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, kurai tika piešķirta īpašā "Purvīša balva" par ieguldījumu Latvijas mākslā.

"Purvīša balva" ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008. gada janvārī un tiek pasniegta reizi divos gados. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus).


 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
50

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!