Aktualitātes
28.02.2023

Pēc Ogres gadījuma ar likumu stiprinās muzeju autonomiju

Komentē
1

Pēc Kultūras ministrijas lūguma Muzeju padomei, cik vien ātri iespējams, jāsagatavo un jāiesniedz ministrijā grozījumi Muzeju likumā, lai stiprinātu muzeju autonomiju, norādīja ministrija. Grozījumi tiks veidoti, reaģējot uz aizdomām par ļaunprātīgu varas izmantošanu Ogres novada domē, kuras priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) vērsās pret Ogres Vēstures un mākslas muzeja vadību par publiski paustu kritiku pilsētas vadībai.

Jau vēstīts, ka konflikts starp muzeju un pašvaldību sākās pēc tam, kad pagājušā gada beigās domes priekšsēdētājs Egils Helmanis informēja Ogres Vēstures un mākslas muzeju, ka tam februārī būs jānodrošina sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Avena porcelāna izstāde no viņa privātkolekcijas. 

Pēc muzeja publiski paustiem iebildumiem un sekojošā sabiedrības spiediena Helmanis no ieceres atteicās, taču sekoja liegums muzejam bez saskaņošanas nodarboties ar publisko komunikāciju, kā arī iepriekš plānotie pasākumi no muzeja telpām tika pārcelti citviet. Tāpat dome vilcinājusies ar šīgada izstāžu plāna saskaņošanu un atcēlusi iepriekš plānoto atalgojuma paaugstinājumu darbiniekiem.

Bažās par domes pilnvaru pārkāpumu tika rīkota atbalsta akcija muzejam "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" un sasaukta Muzeju padomes sēde lietas izvērtēšanai.

Sēdē lemts izstrādāt grozījumus Muzeju likumā, ar kuriem plānots stiprināt muzeju autonomiju to pamatdarbības – pētniecības, krājuma veidošanas un komunikācijas ar sabiedrību – jautājumos, kā arī noteikt lielākas pilnvaras Muzeju padomei.

Savukārt Muzeju padome norādīja, ka mērķis ir Muzeju likumā skaidri regulēt, ka muzeju pamatfunkciju jomā ir jāievēro muzeja autonomija un skaidrāk jānosaka muzeja dibinātāja loma pamatdarbības jautājumos. 

Padome arī norādīja, ka grozījumu priekšlikumu redakcija nākšot no nevalstiskās organizācijas – Latvijas Muzeju biedrības, kas šajā jautājumā ir uzņēmusies iniciatīvu.

 Grozījumi vēl tiks virzīti tālākai izskatīšanai un apstiprināšanai Saeimā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!