Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
11.12.2023

Pasniegtas "Izcilības balvas kultūrā 2023"

Komentē
0

Svinīgā ceremonijā 11. decembrī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā "Zirgu pasts" tika atklāti un sveikti "Izcilības balvas kultūrā" 2023. gada laureāti – vijolniece Vineta Sareika, arhitekti Austris Mailītis un Juris Poga, kā arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.  

Vijolniece Vineta Sareika apbalvota par "spilgtu un starptautiski atzītu māksliniecisko darbību, mirdzot simfoniskās mūzikas koncertprogrammās Latvijā un pasaulē, un gūto uzvaru Berlīnes Filharmonijas orķestra pirmā koncertmeistara amata konkursā, kļūstot par pirmo sievieti leģendārā kolektīva 141 gada vēsturē, kura ieņem šo prestižo posteni, ar savu profesionālo sniegumu raisot plašu un cieņpilnu rezonansi Latvijas un ārvalstu akadēmiskās mūzikas vidē".

Austris Mailītis un arhitektu biroja "Mailitis Architects" komanda, Juris Poga un arhitektu biroja "Arhitekta J. Pogas birojs" komanda sveikti par Mežaparka Lielās estrādes "Sidraba birzs" – "augstas kvalitātes unikālās akustikas arhitektūras objekta, kas novērtēts ar Starptautisko arhitektūras balvu 2022 kategorijā "Publiskā telpa", izveidi". Žūrija uzsvēra, ka "Sidraba birzs" kļuvusi par "kultūrtelpu, kas palīdz pilnvērtīgi īstenot Latvijas un pasaules nemateriālā kultūras mantojuma fenomenu, Dziesmu un deju svētku tradīciju, kā arī vēstīt par šo tradīciju pasaulē".

Latvijas Laikmetīgās mākslas centru žūrija novērtēja par starptautiska mēroga pasākumiem Latvijā un pasaulē, īpaši izceļot plašu ievērību un ekspertu atzinību saņēmušo mākslinieču tandēma "Skuja Braden" radītās ekspozīcijas "Tirgot ūdeni upes malā" projekta īstenošanu Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē, "kas ir profesionāli nozīmīgs ieguldījums Latvijas mākslas atpazīstamības un laikmetīgās kultūras vērtības apziņas veicināšanā Latvijas sabiedrībā".

Aicinājumam izvirzīt pretendentus šogad atsaucās septiņi pieteicēji. Pretendenti šogad pārstāvēja tādas kultūras nozares kā arhitektūra, literatūra un grāmatniecība, muzeji, mūzika, teātris un vizuālā māksla. Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas un juridiskās personas. Iesniegtos pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome, un apstiprināja kultūras ministre Agnese Logina.

Uz "Izcilības balvu kultūrā" var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citos profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā; ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums, piemēram, viesizrādes, koncerti, izstādes un citi pasākumi, guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā, kā arī tad, ja veikums piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Šogad apbalvojuma svinīgās norises organizatora godu uzņēmās Latvijas Kultūras akadēmija (LKA); apbalvojuma ceremoniju rīkoja LKA Radošās darbības centra komanda, producente Kristīne Freiberga, pasākuma režisore bija Endīne Bērziņa. Horeogrāfes – Rūta Pūce un Olga Žitluhina. Ceremonijas vizuālās mākslinieces bija  Justīne Jasjukeviča un Dace Ignatova, muzikālo noformējumu ceremonijai radīja jaunais komponists Henrijs Poikāns, gaismu dizainu – Ivars Vācers, bet video – Viktors Keino. Svinīgo ceremoniju vadīja aktrise Anta Aizupe.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!