Foto: Kaspars Balamovskis
 
Aktualitātes
13.03.2024

Pasniegtas Lielās mūzikas balvas 2023

Komentē
0

12. marta vakarā Latvijas Nacionālajā operā pasniegtas "Lielās mūzikas balvas 2023" (LMB 2023). Laureāti apbalvoti par izcilību un sasniegumiem deviņās kategorijās. 

Kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" apbalvots Latvijas Radio bigbends.

Balvu kategorijā "Gada ansamblis" ieguva "Trio Palladio", kurā apvienojušies trīs solisti: Eva Bindere, Kristīne Blaumane un Reinis Zariņš.

Par "Gada koncertu" atzīts Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums Cēsu Mākslas festivāla ietvaros 29. jūlijā koncertzālē "Cēsis". Tajā piedalījās starptautisks solistu ansamblis, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski.

Kategorijā "Gada kamerizrāde" apbalvota Anna Veismane par dzejizrādi "Dzeltens trotuārs", kurā savīta Annas Veismanes mūzika un Montas Kromas urbānā lirika.

Kategorijā "Gada jaundarbs" balvu ieguva Juris Karlsons par simfonisku vīziju "Noslēpumainais dārzs…", kas pirmo reizi atskaņots 2. decembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stājoties Guntim Kuzmam.

Balvu kategorijā "Par izcilu interpertāciju" ieguva Bergenas filharmoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare un kvarteta "RIX" kamermūziķe Ilze Kļava par Pētera Vaska Altkoncertu, kas izskanēja 15. aprīlī koncertzālē "Cēsis", festivālā "Pētera Vaska mūzikas aprīlis".

Kategorijā "Gada jaunais mūziķis" laureāte ir dziedātāja Katrīna Paula Felsberga, kurai balvu pasniedza Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

LMB 2023 par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā godināti komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Ceremonijas viesus uzrunāja arī valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, atsaucoties uz pēdējās dienās izskanējušo informāciju par seksuālās uzmākšanās gadījumiem Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā un uzsverot, ka izcilība nav iespējama bez drošas vides tās attīstībai. "Man ir īpašs prieks par to, ka tieši man šovakar ir tā laime un gods pasniegt balvu kategorijā "Gada jaunais mūziķis"," teica Valsts prezidents. "Tie ir cilvēki, kuri jau ir izcilības, tie ir cilvēki, kuri jau sāk savu ceļu mūzikā, taču izcilība nav iedomājama bez kvalitatīvas izglītības, bez drošas izglītības, bez, un to es gribu uzsvērt, drošas vides skolā, augstskolā, darbavietā."

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrija, pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas, pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. LMB augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs, kuras dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs. Janvāra sākumā žūrija izvirza LMB iepriekšējā gada nominantus, par kuriem paziņo īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē, un tikai pirms paša LMB pasniegšanas pasākuma notiek žūrijas balsojums par laureātiem.

LMB 2023 žūrijā strādāja: Andris Vecumnieks – žūrijas priekšsēdētājs, diriģents, komponists JVLMA profesors; Ilze Medne – muzikoloģe, Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnāliste; Solvita Sējāne – muzikoloģe, izdevniecības "Musica Baltica" direktore; Ilze Šarkovska-Liepiņa – muzikoloģe, mākslas doktore; Boriss Avramecs – muzikologs, JVLMA emeritētais profesors; Mareks Ameriks – džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" dibinātājs un vadītājs; Armands Znotiņš – muzikologs, žurnālists, publicists.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!