Publicitātes foto.
 
Aktualitātes
30.01.2024

Pasākumu ciklā svin Žaņa Lipkes dzimšanas dienu

Komentē
0

Atzīmējot cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 124 gadu jubileju, 1. februārī Lipkes memoriālā Ķīpsalā ar daudzveidīgu programmu turpināsies pasākumu cikls "Kas ir drosme?" un būs skatāms mākslinieka Daniila Vjatkina lielformāta sienas gleznojums "Ceturtais stāvs, viena pati izeja".

1. februāra svētku programmā paredzēta Lipkes dzimšanas dienai veltīta ekskursija "Ko varēju, tos glābu, es neskaitīju" (plkst. 17.00), saruna ar biedrības "Teodors" projektu vadītāju Baibu Baikovsku par servisa suņu lomu un nozīmi cilvēku ar invaliditāti ikdienā (plkst. 18.00), Žaņa Lipkes memoriāla pētnieces Maijas Meieres-Ošas stāstījums par ārstu Jēkabu Oskaru un Bernhardu Oskaru Presiem, un viņu glābējiem – Krūmiņu ģimeni (plkst. 19.00), un Žaņa Lipkes memoriāla iedibinātās goda zīmes "Sudraba pagale" saņēmēju izziņošana (plkst. 19.30). Paralēli norisēm iekštelpās memoriāla pārstāvji aicina aplūkot mākslinieka un grafiskā dizainera Daniila Vjatkina jaunradīto, Presu glābšanas stāstam veltīto mākslas darbu "Ceturtais stāvs, viena pati izeja" – tas no 1. februāra līdz martam būs skatāms muzeja ārtelpā. Visi Lipkes dzimšanas dienas pasākumi ir bez maksas. 

Žanis (īstajā vārdā Jānis) Lipke piedzima 1900. gada 1. februārī Jelgavā, vēlāk pārcēlās uz Rīgu. Pateicoties Žaņa drosmei, no nāves draudiem holokausta laikā tika izglābti vismaz 50 Rīgas geto un koncentrācijas nometnēs ieslodzītie ebreji. Šodien Žaņa Lipkes un citu Latvijas ebreju glābēju drosmes darbs var tikt uzlūkots kā pilsoniski atbildīgas sabiedrības piemērs, tādēļ pasākumu cikla "Kas ir drosme?" ietvarā Žaņa Lipkes memoriāls aicina uz ekspertu lekcijām un sarunām par to, kas ir pilsoniski atbildīga rīcība ārkārtas apstākļos un ikdienā, uz sarunām par to, kas ir drosme. 

Plkst. 18.00 muzejā viesosies servisa suņu biedrības "Teodors" projektu vadītāja Baiba Baikovska. Viņa ir ieguvusi bakalaura grādu starptautiskajās attiecībās un maģistra grādu komunikācijas zinātnēs Rīgas Stradiņa universitātē, iestājusies doktorantūrā un pasniedz lekcijas, raksta, uzstājas stand-up, strādā biedrībā "Agape" un vada "Spēju kustību", kas gādā par cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu kristīgajā kopienā. Ikviens interesents ir aicināts piedalīties sarunā par biedrību "Teodors" un ikdienu kopā ar servisa suņiem, Baibai meklējot atbildes uz jautājumu par to, kas ir drosme ikdienā ar suni-asistentu, vai saimnieks un suns-asistents ir drosmīgi un – vai drosme ir nebaidīties būt atšķirīgam. 

Plkst. 19.00 muzeja pētniece un pedagoģe Maija Meiere-Oša uzstāsies ar lasījumu par glābšanas gadījumu Rīgā, Marijas ielā 11, kam veltīts arī mākslinieka Daniila Vjatkina veidotais lielformāta sienas gleznojums "Ceturtais stāvs, viena pati izeja" muzeja dārzā. Otrā pasaules kara laikā šajā adresē dzīvoja arhitekts un LU profesors Artūrs Krūmiņš, viņa sieva Erna, meitas Ilga un Velta, un mājkalpotāja Karlīne Pilsroze. Ģimenes ceturtā stāva dzīvoklī holokausta laikā drošu patvērumu atrada no Rīgas geto izbēgušais ārsts Jēkabs Oskars un viņa dēls, medicīnas students Bernhards Oskars Presi. Ārsta sievu Vilmu Presu ģimenei izglābt diemžēl neizdevās, viņu līdzās 25 000 citiem nevainīgiem upuriem 1941. gada ziemā noslepkavoja Rumbulas mežā. Par spīti slēptuves riskantajai atrašanās vietai pilsētas centrā, ēkas ceturtajā stāvā ar vienām parādes durvīm (briesmu gadījumā – bez iespējas izmantot rezerves izeju un bēgt), Krūmiņiem patvērumu izdevās nosargāt. Par dzīvoklī paslēptajiem ebrejiem gādāja arī ģimenes draudzene Elza Mileiko, kas no laukiem uz Rīgu veda pārtikas rezerves – pilsētā ēdiena iegādi sarežģīja izsniegto pārtikas kartīšu sistēma. Visi iepriekš minētie glābēji ir saņēmuši Jad Vašem memoriāla piešķirto "Taisnais starp tautām" apbalvojumu – to pasniedz visiem, kas holokausta laikā, riskējot ar savām dzīvībām, glāba ebrejus. 

Plkst. 19.30, vakara oficiālās daļas noslēgumā, tiks paziņoti Žaņa Lipkes memoriāla iedibinātās balvas "Sudraba pagale" saņēmēji. Ar šo apbalvojumu muzeja pārstāvji jau devīto gadu godina un piemin cilvēkus, kas nacistu okupētajā Latvijā riskēja ar savām dzīvībām, lai glābtu nāvei nolemtos, kā arī personas, kas veikušas ievērojamu ieguldījumu holokausta izpētē, upuru piemiņā un atmiņas uzturēšanā. Par balvas nominantiem stāstīs pētniece, filoloģijas doktore Svetlana Pogodina. 

Sienas gleznojumu un pasākumu cikls "Kas ir drosme?" Žaņa Lipkes memoriālā aizsākās 2023. gada novembrī un turpināsies līdz 2024. gada jūnijam, izceļot tādus zīmīgus datumus kā Rumbulas slaktiņa atceres diena 30. novembrī, Žaņa Lipkes dzimšanas diena 1. februārī, Eiropas "Taisnais starp tautām" piemiņas diena 6. martā un Žaņa un Johannas Lipkes jaunākā dēla Zigfrīda dzimšanas diena 29. jūnijā. 

Lai pietuvotos Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra Drosmes māja projekta uzstādītajam mērķim – kļūt par jaunās pilsoniskās sabiedrības atbalsta punktu vēstures izzināšanai un drosmīgu, pasauli pārveidojošu ideju realizēšanai, – Drosmes dārzā iepretim memoriālam radošā kopradē ar mākslinieku Daniilu Vjatkinu taps četri lielformāta sienas gleznojumi – četri cilvēku glābšanas stāsti. Muzeja ārtelpā un iekštelpās tiks rīkotas izglītojošas aktivitātes, kas skaidros pilsoniskās atbildības un drosmes jēdzienu ar praktisku piemēru palīdzību.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!