Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule. Foto: Saeima
 
Aktualitātes
01.10.2020

Par spīti 10 000 parakstiem, Saeimas komisija balso pret viendzimuma pāru tiesībām

Komentē
0

30. septembrī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija balsojumā noraidījusi tālākai izskatīšanai iniciatīvu par viendzimuma partneru reģistrēšanu un tiesiko aizsardzību dažādām ģimenēm, ko pavasarī rekordīsā laikā parakstīja vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Par iniciatīvas tālāku izskatīšanu balsoja trīs, bet pret – deviņi deputāti. Kaut arī sēdē deputātu pamatuzdevums bija izvērtēt juridisko pamatojumu iniciatīvas tālākai izskatīšanai un šim nolūkam tajā piedalījās arī vairāki juridiskie eksperti, balsojumu izšķīruši ideoloģiski iemesli. "Diskusija nebija par to, vai kādam ir vai nav tiesības, jo skaidrs, ka viendzimuma pāriem tādu nav. Visa juridiskā diskusija bija par to, kādēļ tas ir pieņemami, ka šādu tiesību nav," norāda iniciatīvas iesniedzēju pārstāve, asociācijas "Mozaīka" vadītāja Kristīne Garina.

Atbildot uz pieaicinātās juristes Baibas Rudovskas argumentu, ka Satversmes 110. pants aizsargā laulību jeb savienību starp vīrieti un sievieti, konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Liepiņš norādīja, ka ir pietiekoši daudz instrumentu, kā nodrošināt līdzvērtīgas tiesības, neskarot laulības institūciju. B. Rudovska arī minēja, ka jau šobrīd pastāv iespējas līdzvērtīgas tiesības nokārtot juridiski, caur dažādām pilnvarām, uz ko zvērinātais advokāts Lauris Liepa, kā arī K. Garina un deputāte Marija Golubeva atbildēja, ka tas ir nesamērīgi dārgāk un juridiski sarežģītāk nekā laulātiem pāriem un radiniekiem, piemēram, reizēm viendzimuma ģimenēm valsts pakalpojumu maksas atšķiras pat vairākus desmitus reižu.

Par spīti tam, divas trešdaļas komisijas deputātu nobalsoja pret iniciatīvas tālāku izskatīšanu, un  komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule to pamatoja ar deputātu atbildību pret viņiem sniegto vēlētāju mandātu.

Asociācija "Mozaīka" asi nosodījusi komisijas lēmumu: "Šodien jau atkal Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija konsekventi un brutāli ignorē LGBT cilvēku tiesības justies droši un aizsargāti. Latvija saka, ka tai svarīgas ir visas ģimenes, bet tā nav taisnība, Latvijai ir vajadzīgas tikai tādas ģimenes, kas atbilst perfektas ģimenes standartam. Viendzimumu ģimenem un citām ģimenēm, kas neatbilst noteiktu deputātu sapnim par laimīgu un perfektu ģimeni Latvijā nav vietas."

Arī kustība "Dzīvesbiedri" paudusi nosodījumu un jau uzsākusi jaunu parakstu vākšanas kampaņu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. To iespējams parakstīt šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!